Από τον Δεκέμβριο του 2024 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2025, ο ΟΔΔΗΧ θα αποπληρώσει πρόωρα χρέος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Αν επεκτείνουμε τον χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026, το ποσό θα ανέβει περισσότερο, στα 18 δισ. ευρώ. Το μόνο που εκκρεμεί είναι, στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ο ESM να εγκρίνει και τυπικά το αίτημα της Ελλάδας να διατεθεί το «σκληρό μαξιλάρι» των 15 και πλέον δισ. ευρώ για την αποπληρωμή χρέους. 

Το ποσό θα σπάσει στα τρία: το πρώτο πεντάρι θα καταβληθεί φέτος, ώστε, μαζί με επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, να αποπληρωθούν τρεις ετήσιες δόσεις των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Το δεύτερο πεντάρι θα αφορά επίσης στα ίδια δάνεια και θα καταβληθεί μέσα στο 2025 και το τρίτο θα αξιοποιηθεί εντός του 2026. Με αυτόν τον τρόπο, η φετινή χρονιά θα κλείσει με χρέος χαμηλότερο των 357 δισ. ευρώ και, ουσιαστικά, θα ξεπεραστεί η εγγραφή των αναβαλλόμενων τόκων. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλιστεί η μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 153%-154%, με την πτώση, πλέον, συγκριτικά με τα υψηλά του 2020, να φτάνει στις 55 μονάδες (ή στις 60 μονάδες μέχρι το τέλος του 2025), οπότε προβλέπεται περαιτέρω αποκλιμάκωση της αναλογίας ακόμη και κάτω από το 149%, ειδικά αν συνεχιστούν οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις. 

Αυτή είναι η εικόνα και θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στον προϋπολογισμό του 2025, που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, η σκυτάλη θα περάσει στους οίκους αξιολόγησης. Πρώτος στη σειρά ο οίκος Fitch, ο οποίος, την Παρασκευή, θα μας πει αν όλες αυτές οι εξελίξεις (οι οποίες του είναι γνωστές εδώ και καιρό, καθώς ο ΟΔΔΗΧ παίζει με «ανοιχτά χαρτιά») θα του είναι αρκετές για να αναβαθμίσει τουλάχιστον τις προοπτικές. 

Οι αγορές, πάντως, δείχνουν καλή διάθεση, καθώς η εβδομάδα ξεκίνησε με το ελληνικό δεκαετές σε απόσταση 80 μονάδων βάσης από το γερμανικό και σε απόσταση… αναπνοής από το αντίστοιχο γαλλικό.

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK