Στο τέλος Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί το φορολογικό νομοσχέδιο (και) για το ΧΑ, στο υπουργικό συμβούλιο. Εξέλιξη που έχει ήδη ανακοινώσει ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται διατάξεις και για τα cryptos. H Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, θέλει να προλάβει να ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, με καταληκτική διορία τις 30 Δεκεμβρίου 2024. Έτσι θα τεθούν κανόνες στους επενδυτές των αγορών ψηφιακών assets και θα προστατευτούν οι καταναλωτές, προσχωρώντας στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ, επεκτείνοντας την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς. Κάτι που ισχύει ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις. 

Κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου το ΧΑ, με την παροχή φορολογικών κινήτρων για την εισαγωγή εταιρειών. Με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διευκολύνοντας τις υπεραποσβέσεις στις σχετικές δαπάνες, που θα επιβαρύνονται οι εισηγμένες στην Κύρια και την Εναλλακτική Αγορά. Επιπλέον φορολογικά κίνητρα θα παρέχονται και σε ιδιώτες επενδυτές που θα πραγματοποιούν IPO από startups στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. 

Ωστόσο, ζητούμενο είναι, μεταξύ άλλων, η πρόθεση για «εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών στα εταιρικά ομόλογα» ή, σαφέστερα, για τον μηδενισμό του φόρου επί των τόκων των εταιρικών ομολόγων (σήμερα ανέρχεται στο 15%) που διαπραγματεύονται στο ΧΑ και σήμερα επιβάλλεται μόνο στους εγχώριους αποταμιευτές. 

Επίσης, το θέμα της δυνατότητας μετάταξης (υπό ποιους όρους) μιας εταιρείας από την Κύρια στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ. Το θέμα αυτό θεωρείται μεγάλης σημασίας, δεδομένου του ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου κανονισμού για την Κύρια Αγορά του ΧΑ, ο οποίος ορίζει ελάχιστα απαιτούμενα ποσοστά ελεύθερης διασποράς (15% ή 25%, ανάλογα με το ύψος της κεφαλαιοποίησης). 

Αλλά και ερωτήματα όπως αυτό της εξίσωσης του φορολογικού καθεστώτος μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών στα εταιρικά ομόλογα προκειμένου να καταστεί περισσότερο ελκυστική η συγκεκριμένη αγορά. Κι αυτό γιατί, μέχρι σήμερα, ενώ οι ξένοι απαλλάσσονται από τη φορολογία, οι Έλληνες επενδυτές πληρώνουν φόρο 15% για τους τόκους που εισπράττουν. 

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μια αρχή, έστω με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK