Το 10ο Export Summit με θέμα Investing, The Only Way to Growth, που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ, περιέχει, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, θεματολογία αναφορικά με το σχετικό με τις επενδύσεις θεσμικό πλαίσιο μέτρων και κινήτρων που υφίστανται και προτάσεις για τη βελτίωσή τους, success stories επενδυτών και αποδεκτών των επενδύσεων, αιτίες και λόγοι που οδήγησαν τους επενδυτές στην κίνησή τους αυτή καθώς και αιτίες και λόγοι που οδήγησαν επιχειρήσεις να συνεργαστούν με επενδυτές και γενικότερα να γίνει σημείο συνάντησης και επαφής των stakeholders.

Στο panel I με θέμα: «Τραπεζικό Σύστημα και επενδύσεις», με συντονιστή τον κ. Παναγιώτη Χασάπη, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Επιχειρηματικής Τραπεζικής, Attica bank, ανέφερε ότι το δημογραφικό είναι το Νο 1 πρόβλημα της χώρας. Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας και πολιτικής. Στα επιτόκια ατενίζουμε αισιόδοξα. Οι τράπεζες μείωσαν πολύ τα περιθώριά τους. Η τιμολόγηση της αγοράς δίνει 100 μονάδες κάτω σε επίπεδο 12μήνου. Όσο ενισχύεται το δολάριο θα έχουμε μεν επιδείνωση του πληθωρισμού, αλλά οι εξαγωγές γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Ο κ. Πάρις Οικονόμου, Επικεφαλής  Εμπορικής Τραπεζικής, Optima bank, αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης κράτους, επιχειρήσεων, πανεπιστημίων. Τόνισε το σημαντικό έλλειμμα σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο αναδεικνύεται σε πιο σημαντικό θέμα από τα επιτόκια, τα οποία έχουν πέσει κατά 75 μονάδες βάσης και θα πέσουν και τον άλλο μήνα 25 ακόμα, αναμένοντας να σταθεροποιηθούν κοντά στο 2%. «Έναν αστερίσκο μόνο σε αυτό για το τι θα γίνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Και πώς θα επηρεάσει. Μεγάλο θέμα και το ενεργειακό που θα το βρούμε πάλι μπροστά μας», είπε.

Ο κ. Τηλέμαχος Γεωργάκης, Chief of Commercial Banking, Alpha Bank SA, έκανε αναφορά σε σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες για την απόφαση υλοποίησης επενδύσεων, όπως είναι οι αδειοδοτήσεις, η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης, το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, οι υποδομές κ.ά. Από το 2011 και μετά υπήρξε ένα επενδυτικό έλλειμμα 94 δισ. ευρώ, η οποία συνολικά υπερβαίνει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε.

Ο κ. Αντώνιος Κατραούρας, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Εμπορικής Τραπεζικής, Piraeus, ανέφερε ότι «ως τράπεζα επενδύουμε μεγάλα ποσά στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μετά την περίοδο της κρίσης, μετά το 2011 που υπήρξε ένα τεράστιο επενδυτικό κενό, τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε επενδυτικό άλμα. Παρ’ όλα αυτά υστερούμε ακόμα σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό. Οπότε είμαστε εδώ για να δώσουμε κεφάλαια στην αγορά, δεδομένου ότι η οικονομία μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Για να ενισχύσουμε τις επενδύσεις πρέπει να πιεστούμε όλοι, επιχειρήσεις και τράπεζες στην απορρόφηση των πόρων που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο κ. Γεώργιος Μωραΐτης, Επικεφαλής Εταιρικής Συναλλακτικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα, είπε ότι η ενίσχυση της εξωστρέφειας αποτελεί βασική προτεραιότητα στην Τράπεζας. Η εξαγωγική δραστηριότητα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, πολλά επιμέρους ζητήματα να αντιμετωπίσει, μία πολυσύνθετη δραστηριότητα, στην οποία μπορούν οι τράπεζες να βοηθήσουν σημαντικά. Πρόκειται για ένα περιβάλλον υψηλής μεταβλητότητας γι’ αυτό έχουμε αναπτύξει κάποιες λύσεις για την προστασία των εξαγωγέων από συναλλαγματικές διακυμάνσεις, την εισπραξιμότητα κλπ.

Ο κ. Ελευθέριος Βλαχογιάννης, Eπικεφαλής Συναλλακτικής Τραπεζικής – Βοηθός Γενικός Διευθυντής, EUROBANK, παρουσίασε μία μακροοικονομική θεώρηση με τέσσερις βασικούς άξονες: πολιτικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και τεχνολογικοί παράγοντες. Πρόκειται για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις εξαγωγές, λαμβάνοντας υπόψη τα κυρίαρχα γεωπολιτικά θέματα και τα κριτήρια ESG. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλατφόρμα της Eurobank, Exports Gate και τις σημαντικές υπηρεσίες που παρέχει στους εξαγωγείς.