Σε deal με το hedge fund Elliott Investment Management προχώρησε η Klarna Bank AB προκειμένου να απαλλαχθεί από το δάνεια buy-now, pay-later που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αναζητά τρόπους να απελευθερώσει κεφάλαια πριν από το δημόσιο ντεμπούτο της.

Η συμφωνία με μια θυγατρική του hedge fund Elliott θα “τροφοδοτήσει” την Klarna με χρηματοδότηση £30 δισ. (39 δισεκατομμύρια δολάρια) για τα επόμενα χρόνια, καθώς επιδιώκει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο. Η Klarna θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα δάνεια που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. «Με την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων, μπορούμε να αναπτύξουμε τα ίδια κεφάλαια πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Chief Financial Officer της Klarna, Niclas Neglen, σε μια δήλωση που ανακοινώνει τη συμφωνία.

«Πρόκειται για μια μοναδική συμφωνία, σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη της Klarna» πρόσθεσε.

Η Klarna, η οποία διαθέτει τραπεζική άδεια στη χώρα καταγωγής της, τη Σουηδία, έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που της επιτρέπει να “εκφορτώνει” δάνεια στον ισολογισμό της σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Οι κινήσεις απελευθερώνουν κεφάλαια κάτι που βοηθά την Κlarna να χορηγεί ευκολότερα νέα δάνεια σε πελάτες.

Πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Deutsche Bank AG, Nordea Bank Abp και Banco Santander SA, έχουν επίσης χρησιμοποιήσει τέτοιες κινήσεις ως μέρος των σημαντικών προγραμμάτων μεταφοράς των κινδύνων τους.

Οι SRT έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν εποπτικό κεφάλαιο μεταφέροντας τους κινδύνους πιστωτικής αθέτησης στους επενδυτές. Η διαδικασία, γνωστή ως “synthetic securitization”, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα η τράπεζα να υποστεί ζημίες στο υπόλοιπο μέρος του χαρτοφυλακίου. Αυτό με τη σειρά του μειώνει το ποσό του κεφαλαίου που απαιτείται να κρατούν ως μαξιλάρι ασφαλείας.

Για τη συμφωνία της Klarna, η εταιρεία δημιούργησε ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα αγοράσει τις απαιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Η θυγατρική της Elliott είναι ο μοναδικός επενδυτής μετοχικού κεφαλαίου σε αυτό το όχημα, σύμφωνα με οικονομικές πηγές. Η συμφωνία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με το όχημα που υποστηρίζεται από την Elliott να πραγματοποιεί αγορές σε μηνιαία βάση.

Η συμφωνία μοιάζει με αυτή που έκλεισε η KKR & Co. με την PayPal Holdings Inc. πέρυσι για να αγοράσει έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ (43 δισεκατομμύρια δολάρια) δανειακών απαιτήσεων buy-now-pay-later από τη Γαλλία, τη Γερμανία , Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η συμφωνία αποτελεί την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Klarna θέλει να επικεντρωθεί εκ νέου στον εαυτό της, πριν από την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή της, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Ως μέρος αυτού, η εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη συμφώνησε τους τελευταίους μήνες να εκχωρήσει τη δραστηριότητα πληρωμών της στο Checkout και εξαγόρασε επίσης τη Laybuy, έναν πάροχο υπηρεσιών buy-now, pay-after στη Νέα Ζηλανδία.