Επιτυχής ήταν ο πρώτος έλεγχος δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής, όπως έγραψε το Banks.com.gr. Κοινή επένδυση των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, με το κοινοπρακτικό σχήμα να φιλοδοξεί να καταστεί βασικός τροφοδότης στην ευρύτερη, νευραλγικής σημασίας περιοχή. Με 50% συμμετέχουν καθένας από τους δύο ομίλους, εισηγμένους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη μονάδα παραγωγής με βάση το φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 877 MW.

Η επένδυση του Combined Cycle Gas Turbine (αεριοστρόβιλος συνδυασμένου κύκλου), ύψους 375 εκατ., ολοκληρώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να καθίσταται εφικτή η εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025.

Είναι προφανές πως οι διοικήσεις των δύο ομίλων, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης) και Motor Oil (Βαρδινογιάννης), συνενώνουν τις δυνάμεις τους στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας. Αμφότεροι υλοποιούν ένα πρώτο, βασικό βήμα, με προέκταση και στην αγορά λιανικής ενέργειας, όπου δραστηριοποιούνται με τις εταιρείες ΗΡΩΝ και NRG, αντίστοιχα. 

Ανάλογα με την κατηγορία (ιδιώτες, υψηλή τάση, χαμηλή τάση), ειδικότερα όμως στην κύρια (από το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ), η κατάταξη είναι ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, NRG και Elpedison.

Πέραν της ΔΕΗ, που διατηρεί μερίδιο κοντά στο 50%, η Protergia ελέγχει ένα 20% και οι άλλοι τρεις ποσοστά κρίσιμα ως προς την κατάταξη, εάν και εφόσον υπάρξουν ανακατατάξεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι οποίοι επικαλούνται τις άριστες σχέσεις των πλευρών Βαρδινογιάννη-Περιστέρη, συνδυαστικά με τη συμπληρωματικότητα του ευρύτερου χαρτοφυλακίου των ομίλων, δεν θα αποκλειόταν το ενδεχόμενο να συνεξετάσουν την πιθανότητα συνεργειών, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος. 

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK