Ισχυρή κερδοφορία εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Mετά την μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία  με τη Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή, επιταχύνεται η ανάπτυξη του ομίλου και υλοποιείται η στρατηγική για να μετεξελιχθεί σε κορυφαίο όμιλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση +20,1% κατά το α’ εξάμηνο του 2024 και ανήλθαν στα  65,7 εκατ.€ (εκ των οποίων 54,9 εκατ.€ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες).

Η λειτουργική κερδοφορία (adj. EBITDA) αυξήθηκε κατά 7,5% στην ίδια χρονική περίοδο, ανερχόμενη στα 269,1 εκατ.€ (εκ των οποίων 172,2 εκατ.€ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες), ενισχυμένη από τους τομείς των κατασκευών, παραχωρήσεων και ΑΠΕ, με το σχετικό περιθώριο (adj.EBITDA margin) να διαμορφώνεται σε 17,8% έναντι 15,6% το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το α’ εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 1,515 δισ.€ (εκ των οποίων 1,362 δισ.€ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) έναντι 1,604 δισ.€, κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς από τον τομέα θερμικής ενέργειας.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέγραψε τις συμβάσεις παραχώρησης για την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 δισ. ευρώ.

Η έναρξη της περιόδου παραχώρησης της Αττικής Οδού, συντομότερα του αναμενομένου, θα συνεισφέρει σημαντικά, επαναλαμβανόμενα και προβλέψιμα έσοδα για μακροπρόθεσμο διάστημα.

Επίσης, συνεχίζεται η ωρίμανση νέων έργων με τη μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (50/50 με την Motor Oil) να βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης να ξεπερνάει το 36% σε ποσοστό ολοκλήρωσης κατασκευής και να συνεχίζονται εντατικά οι προκαταρκτικές εργασίες για το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (IRC) στο Ελληνικό.

Τέλος, εντός του α’ εξαμήνου ο όμιλος ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος στο έργο παραχώρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο (ο μεγαλύτερος υπό ανάπτυξη αυτοκινητόδρομος στην Ευρώπη) με τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης να βρίσκονται σε εξέλιξη