Ενώ οι παλαιότερες γενιές ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων δαπανών σήμερα, η Gen Z τείνει να γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη δύναμη στις παγκόσμιες δαπάνες την επόμενη δεκαετία. Το γραφικό απεικονίζει την παγκόσμια δύναμη δαπανών κάθε γενιάς (Gen Alpha, Gen Z, Millennial, Gen X, Boomers και Silent Gen) το 2024, μαζί με το μερίδιο κάθε γενιάς στον συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό. Τα δεδομένα προέρχονται από την αναφορά Spend Z της NielsenIQ και του World Data Lab και τα στοιχεία που εμφανίζονται είναι σε δολάρια ΗΠΑ.
Πόσα ξοδεύει κάθε γενιά;
Παρακάτω, παρατίθεται το μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού και των δαπανών κάθε γενιάς, όπως διαμορφώθηκε το 2024.
Generation Share of population (2024) Global spending (2024)
Gen Alpha 19.5% 10.6%
Gen Z 24.6% 17.1%
Millennials 22.9% 22.5%
Gen X 18.3% 23.5%
Baby Boomers 12.1% 20.8%
Greatest and Silent Generation 2.6% 5.5%
Οι παλαιότερες γενιές, συμπεριλαμβανομένων των Gen X, Boomers και Silent Generation, αντιπροσωπεύουν όλες μεγαλύτερο μερίδιο των παγκόσμιων δαπανών σε σύγκριση με το μερίδιό τους στον πληθυσμό. Η Gen X κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ισχύος δαπανών με 23,5%. Στις ΗΠΑ, η Gen X είχε μέση ετήσια δαπάνη 83.357 $ το 2021 – την υψηλότερη από όλες τις γενιές. Οι Millennials ακολουθούν πολύ πίσω με 22,5%, ενώ αντιπροσωπεύουν το 22,9% του πληθυσμού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη NielsenIQ και το World Data Lab, η Gen Z πλησιάζει γρήγορα. Η έκθεση προβλέπει ότι η Gen Z θα σημειώσει την ταχύτερη αύξηση της ισχύος των δαπανών τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτή η γενιά αναμένεται να προσθέσει σχεδόν 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες παγκοσμίως έως το 2034, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη γενιά.
Σύμφωνα με το World Data Lab, η Gen Z είναι «η μεγαλύτερη γενιά μέχρι σήμερα και πιθανότατα θα είναι η μεγαλύτερη για πάντα». Σήμερα, το Gen Z αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.