Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό την προηγούμενη διοίκηση του κ. Λιανού αλλά και με την σημερινή διοίκηση της κυρίας Σαρπ, πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα και τελικά δημοσίευσε μια πολύ σημαντική έκθεση για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

Η έκθεση αυτή, έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση με στόχο μετά τις 30 Σεπτεμβρίου να υπάρξει μια κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

Η πρώτη διαπίστωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ότι -παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται – υπάρχει ανταγωνισμός στην  παραγωγή και διανομή των προϊόντων αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης.

Ο ανταγωνισμός στη διάθεση αυτών των προϊόντων είναι τόσο έντονος που πολλές από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών οδηγούνται σε αρνητική ή οριακή κερδοφορία ενώ ταυτόχρονα ισχύει -εδώ και 4 χρόνια- το ανώτατο περιθώριο κέρδους που επιβλήθηκε από την εποχή του CoViD.

Στο στάδιο της χονδρικής εμπορίας, παρατηρείται μέτριος προς χαμηλός βαθμός συγκέντρωσης, με περιορισμένη διαπραγματευτική δύναμη των πρατηρίων καυσίμων αφού ταυτόχρονα υπάρχει αδυναμία εισαγωγών.

Καθώς ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης εξαντλείται –30 Σεπτεμβρίου-, η κυβέρνηση θα κληθεί σύντομα να νομοθετήσει πάνω στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η δυσκολία εισαγωγής πετρελαιοειδών και η ύπαρξη εμποδίων εισόδου, όπως τα υψηλά μη ανακτήσιμα κόστη κεφαλαίου και οι θεσμικοί περιορισμοί, δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η σιωπή που επικρατεί στον δημόσιο διάλογο πάνω στο θέμα αυτό είναι ενδεικτική της σοβαρότητας και της κρισιμότητας του ζητήματος…