Ο Μάριο Ντράγκι «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για τον κίνδυνο οικονομικής παρακμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητά σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς της. «Η Γηραιά Ήπειρος δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική έχοντας τέσσερις φορές ακριβότερο ρεύμα», θα τονίσει στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του. Ζητά, λοιπόν, μέτρα για μεγέθυνση επιχειρήσεων και μεγάλες επενδύσεις. Η στρατηγική του Ντράγκι στοχεύει στην άρση των πιο σημαντικών εμποδίων στα τρία θεμέλια της ΕΕ –την ενιαία αγορά, το ταλέντο και τα κεφάλαιά της. 

Το σχέδιο του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού απαιτεί μεγέθυνση σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των χρηματοοικονομικών, με ταυτόχρονη έμφαση στην κοινωνική ένταξη. Δεν είναι τυχαίο που για τον Ιταλό παράγοντα η ενέργεια είναι από τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ. Μάλιστα, στην άνω των 400 σελίδων έκθεση, η λέξη «ενέργεια» αναφέρεται συνολικά 118 φορές! 

Από την ελληνική πλευρά, ο πρώτος που έσπευσε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της πρωτοβουλίας Ντράγκι ήταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Με την ιδιότητα καταρχάς του προέδρου της Eurometaux, δηλώνοντας: «(…) σε αντίθεση με τις περισσότερες “προτάσεις” από θεωρητικούς οικονομολόγους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν αποστασιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό από την πραγματικότητα, και τους οικονομολόγους της βιομηχανικής παραγωγής, πολλές από τις συστάσεις της έκθεσης του κ. Ντράγκι θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη βιομηχανία στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζει δυσκολίες, κατά κύριο λόγο, επειδή αγγίζει και τα κόστη…».

AΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK