Τρεις bear τύποι, δηλαδή τύποι «προσεκτικών» επενδυτών, κυριαρχούν στις ασταθείς χρηματιστηριακές αγορές. Τουλάχιστον για έναν από αυτούς τους η αναταραχή έχει φέρει κάποιο όφελος.

Johanna Kyrklund, Co-Head of Investment and Group Chief Investment Officer, Schroders

Από την αρχή της χρονιάς, οι επενδυτές τιμολογούν ένα σενάριο «Goldilocks» μεταξύ χαμηλού πληθωρισμού και θετικής οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς έχει γεννήσει αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτή μια «ομαλή προσγείωση». Πιστεύουμε ότι η απόδοση της αγοράς καθοδηγείται αυτή τη στιγμή από τρεις βασικές ομάδες επενδυτών – ας τους αποκαλέσουμε οι τρεις «προσεκτικοί» επενδυτές.

Η πρώτη ομάδα bear-προσεκτικών επενδυτών, είναι η macro hedge funds κοινότητα, η οποία έχει χτυπηθεί από το carry trade του γιεν. Η πρόσφατη αλλαγή πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση των προσδοκιών για το επιτοκιακό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι θέσεις σε διάφορα carry trades. Ο αντίκτυπος αυτών των trades θα εξανεμιστεί σύντομα.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τους επενδυτές που ακολουθούν τις τάσεις και τους συστηματικούς traders. Αυτοί οι επενδυτές, έχουν ήδη κάνει τις πρώτες συναλλαγές οι οποίες αποτελούν αντίδραση στην αύξηση της μεταβλητότητας. Αυτό το πρώτο κύμα συναλλαγών, είναι συνήθως πολύ γρήγορο και συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των συστηματικών στρατηγικών. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε πιθανότατα στο δεύτερο στάδιο, όπου τα σήματα αρχίζουν να μετατοπίζονται, υποδεικνύοντας μια αλλαγή στην τάση και μειωμένη συσχέτιση μεταξύ των στρατηγικών.

Η τρίτη ομάδα είναι οι θεμελιώδεις «προσεκτικοί» επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους βρισκόμαστε και εμείς, οι οποίοι εστιάζουν σε μεσοπρόθεσμους ορίζοντες. Αυτή η ομάδα αξιολογεί αν ο κίνδυνος ύφεσης έχει τιμολογηθεί σωστά στις αγορές. Καθώς οι αγορές προεξοφλούν 5 με 6 μειώσεις επιτοκίων των 25bps από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους, πιστεύουμε ότι η τρέχουσα τιμολόγηση αρχίζει να φαίνεται υπερβολική.  Όσο οι πιστωτικές αγορές (ιδίως οι πιστωτικές εκδόσεις) και οι αγορές εργασίας αντέχουν, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που οι αποτιμήσεις δεν είναι αρκετά χαμηλές για να δικαιολογήσουν την αγορά περιουσιακών στοιχείων ανεξαρτήτως των κυκλικών αποτελεσμάτων, η πρόσφατη διόρθωση έχει αφαιρέσει μέρος της υπερβολής από τις αγορές, βελτιώνοντας τις προοπτικές απόδοσης καθώς προχωράμε προς το φθινόπωρο.