• “Η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας είναι η μόνη πραγματική και οριστική λύση εξυγίανσης των δύο τραπεζών και το καλύτερο βήμα για το μέλλον”

H έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Attica Bank ενέκρινε το σχέδιο απορρόφησης της Παγκρήτιας που δημιουργεί τις βάσεις για το 5ο  μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Όραμα μας είναι η νέα τράπεζα να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, στηρίζοντας την οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες του, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Attica Bank, Ιωάννης Ζωγραφάκης.

Όπως είπε η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας θα δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα έχει στο τέλος του 2024 ενεργητικό 10 δισ. ευρώ και πανελλαδική κάλυψη, που στοχεύει σε δάνεια 7,6 δισ. ευρώ το 2027, δηλ. σε πενταπλασιασμό, τουλάχιστον, των εξυπηρετούμενων δανείων του, σε έσοδα 20% υψηλότερα των σημερινών και σε μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα στα επίπεδα της αγοράς.

H Aύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου των 735 εκατ. € του Οκτωβρίου, θα συμβάλει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ενώ η αναπτυξιακή πολιτική με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επενδύσεις στην τεχνολογία και το asset management θα εξυπηρετηθεί τόσο από κεφάλαια της ΑΜΚ όσο και από την παραγωγή εσόδων τα επόμενα χρόνια.

  • Κεντρικό βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής της τράπεζας θα αποτελέσει η Κρήτη, η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα δεν θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τον Ηρακλή ΙΙΙ, η κα Βρεττού ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι η ένταξη των τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό στήριξης, όπου θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ και τόνισε πως αν οι δύο τράπεζες προχωρούσαν στην πώληση δανείων και όχι στην τιτλοποίηση, θα υπήρχε πρόσθετη ζημιά 400 εκατ. ευρώ.

 

Το ενιαίο σχήμα θα έχει συνολικά εποπτικά κεφάλαια άνω του 15% όλες τις χρονιές, υψηλότερα κέρδη λόγω συνεργειών, μεγαλύτερου μεγέθους και λειτουργικής μόχλευσης, με προ προβλέψεων έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2027, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, μερίδια αγορά, έσοδα και απόδοση για τους μετόχους (δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025, σε επαναλαμβανόμενη βάση), καλύτερη αποτίμηση και βελτίωση της ρευστότητας.