Φ.Κ.

Περιβαλλοντικό έγκλημα, οικολογική ανισορροπία, επιβάρυνση για τη δημόσια υγεία, μέγιστο πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής, ξαφνικό “χτύπημα” για το τοπικό εμπόριο…

Αυτά και άλλα πολλά προβλήματα προκαλεί το αποκρουστικό θέαμα με τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό και δη στην… βιτρίνα της πόλης, την περίφημη παραλία, απ΄όπου διέρχονται καθημερινά πολίτες και επισκέπτες της πόλης.

Kατά μήκους της παραλίας-σήμα κατατεθέν της πόλης… επιπλέουν χιλιάδες νεκρά ψάρια

Ο Βόλος και ο Νομός Μαγνησίας αρχίζοντας δειλά-δειλά να βρίσκει τον βηματισμό του, σκόνταψε εκ νέου. Τα ανακλαστικά των περιφερειακών και άλλων αρμόδιων αρχών και φορέων αποδείχθηκαν εξαιρετικά αργά. O Δήμος… υπέστειλε προσωρινά την γαλάζια σημαία σε 6 από τις 11 ακτές και κάλεσε τους επαγγελματίες της Εστίασης/Τουρισμού να προβούν σε μαζικές αγωγές κατά των υπευθύνων για να αποζημιωθούν.

Δίπλα από πολυτελή yaght που φιλοξενεί το λιμάνι εκβράστηκαν τα νεκρά ψαράκια

Νεαρά (γόνοι) ψάρια γλυκού νερού, όπως κυπρίνοι και πεταλούδες, οδηγήθηκαν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας. Ανίκανα να επιβιώσουν στο θαλασσινό νερό, τα ψάρια αυτά πέθαναν λόγω της απότομης διαφοράς στην αλατότητα. Και τα πρώτα 24ωρα ολιγομελή συνεργεία μάζευαν ό,τι μπορούσαν με… απόχες… Με το πρόβλημα να διογκώνεται, με επτά αλιευτικά καΐκια βγήκαν σήμερα Τρίτη οι αλιείς της Μαγνησίας, προκειμένου να περισυλλέξουν τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου Μαγνησίας Παναγιώτης Περάκης μέσα σε μία ώρα συγκεντρώθηκαν 16 τόνοι.

Καθ’ υπερβολήν θα λέγαμε ότι ούτε κατά τον… διαχωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας από τον Μωυσή δεν εμφανίστηκαν τόσα ψάρια…

Πάντως, ας σκεφτεί ένας άνθρωπος, με απλά μαθηματικά, πόσα νεκρά ψάρια… “αρμένιζαν” τόσες μέρες στον κόλπο μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Με 24ωρα καθυστέρησης ήρθε και η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για τα νεκρά ψάρια που εμφανίστηκαν στον Παγασητικό κόλπο.

Η έρευνα θα γίνει σε διαπιστευμένα εργαστήρια και θα ληφθούν δείγματα τόσο από τα νεκρά ψάρια, όσο και από τις εκβολές της Λίμνης Κάρλα για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Θα εξεταστεί ακόμα και η πιθανότητα να έχει εισχωρήσει κάποια ουσία στον οργανισμό των ψαριών. Επιπλέον θα ελεγχθεί και η ποιότητα του νερού.

Αποκρουστικό θέαμα και έντονη δυσοσμία για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες

Η έρευνα θα γίνει σε όλη την ακτογραμμή του Παγασητικού που εντοπίζονται τα νεκρά ψάρια, δηλαδή σε: λιμάνι Βόλου, Άναυρο, Αλυκές και Ν. Αγχίαλο.

Δίχτυ… (;) αργοπορίας

Στην τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος που θα συγκρατεί τον όγκο των ψαριών προέβη ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου την Τρίτη, στην εκβολή της σήραγγας της Κάρλας προς τον Ξηριά.

Σκοπός είναι η πλειονότητα των ψαριών να συγκεντρώνεται εκεί και να μην καταλήγει στον Παγασητικό, όπου την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται εκατόμβη νεκρών ψαριών που επιπλέουν στο λιμάνι του Βόλου, δημιουργώντας αποκρουστικές εικόνες.

Εξηγήσεις γιατί έμεινε ανοιχτό μέχρι και σήμερα το θυρόφραγμα της Κάρλας, με αποτέλεσμα χιλιάδες ψάρια να διοχετευτούν στον Παγασητικό, έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, από κοινού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Σωκράτη Αναγνώστου.

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι μετά τον Daniel, τα πλημμυρικά ύδατα εγκαταστάθηκαν σε μια πολύ μεγάλη έκταση της Κάρλας, περίπου 180 χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι υποδομές για την άρδευση.

Το θυρόφραγμα ανοίγει μόνο όταν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, ώστε να οδηγηθεί το νερό στον Παγασητικό. Άρα όταν συνέβη ο Daniel το θυρόφραγμα άνοιξε και έμεινε ανοιχτό διότι, έχοντας καταστραφεί η αρχιτεκτονική πολλών τάφρων, ήταν αναγκαίο να διοχετευτεί το αρδευτικό νερό, προκειμένου να μην πλημμυρίσει ξανά η περιοχή.

Πηγή εικόνας: Ελένη Παπαθανασίου

Επιμελητήριο: Ταφόπλακα για την περιοχή

“Στο τέλος του πιο δύσκολου καλοκαιριού από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, για την επιχειρηματική κοινότητα της Μαγνησίας, όπου η ακρίβεια σε συνδυασμό με την εικόνα που παρουσίασε ο Παγασητικός, προκάλεσε κύμα αμφιβολίας σε εγχώριους και ξένους επισκέπτες, η εικόνα του παραλιακού μετώπου από Ν. Αγχίαλο έως και Σουτραλί, έρχεται ως ταφόπλακα στη «νεκρή» τουριστικά περίοδο”. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης, τονίζοντας ότι τα χιλιάδες νεκρά ψάρια, που από την Κάρλα κατέληξαν στον Παγασητικό, δημιούργησαν ένα ασφυκτικό τοπίο που συνεπάγεται τεράστιας οικονομικής, επιχειρηματικής, αλλά και οικολογικής καταστροφής.

 

Εμπορικός Σύλλογος: “Πληγή” και για το εμπόριο

Η ανυπόφορη δυσοσμία στην παραλία του Βόλου και η έκταση του φαινομένου των νεκρών ψαριών από τη λίμνη Κάρλα, πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου, προκαλεί έντονη ανησυχία στα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου που επισημαίνουν ότι οι «πληγές» στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στο εμπόριο είναι ακόμη ανοιχτές, αφού η εμπειρία πολλών τουριστών κι επισκεπτών – δυστυχώς- επισκιάζει τις ωραίες αναμνήσεις που άφηνε παλαιότερα η πόλη.

Έπειτα από την τοποθέτηση των ειδικών για την διαδικασία αποστράγγισης των περιττών υδάτων της λίμνης Κάρλα, τις υλικές ζημιές που δεν αποκαταστάθηκαν, την απουσία θυροφράγματος και τις εκβολές των χειμάρρων στον Παγασητικό Κόλπο, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του Παγασητικού και αντιπαρατίθεται σε όποιες προτάσεις μπορεί να αποτελέσουν επικίνδυνες για την περιβαλλοντική προστασία του Παγασητικού και της πόλης.

“Η αξία του θαλάσσιου κόλπου είναι συνδεδεμένη με την εμπορική δραστηριότητα και τον τουρισμό, καθιστώντας το Βόλο πόλο έλξης για οποιαδήποτε τουριστική επισκεψιμότητα. Η αποκρουστική εικόνα των τελευταίων ημερών είναι ανεπίτρεπτη και είναι σημαντικό να ληφθούν άμεσα αποφάσεις και μέτρα για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την αποφυγή οικονομικών συνεπειών”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι ο Νομός υφίσταται αυτήν την στιγμή μία εξαιρετικά μεγάλη δυσφήμιση για την εικόνα που παρουσιάζει.