Η σχολική χρονιά ξεκινά και οι γονείς οφείλουν να διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών με προληπτικές εξετάσεις. 

Από την Άννα Παρδάλη, Παιδίατρο, MSc Αναπτυξιακή και Εφηβική Υγεία

Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία του 1980 με την επιστημονική ευθύνη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχουν θέσει ως υποχρεωτική τη συμπλήρωσή του μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά εγγραφής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Με την τελευταία του αναμόρφωση, που έγινε το 2014 και την εφαρμογή του τη σχολική χρονιά 2014-2015, το σκεπτικό του Υπουργείου ήταν να εστιάσει στο ιατρικό ιστορικό του παιδιού και με βάση αυτό να γίνεται, όπου απαιτείται, περαιτέρω έλεγχος, καταργώντας τους υποχρεωτικούς συνοδευτικούς ελέγχους για οφθαλμολογικό, καρδιολογικό και οδοντιατρικό έλεγχο. 

Η παιδιατρική όμως κοινότητα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της συμπλήρωσης αυτού του δελτίου-πιστοποιητικού, θεωρεί ότι το παιδί επωφελείται από τους παραπάνω ελέγχους, που διασφαλίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την υγεία του παιδιού-μαθητή.

Ειδικότερα για τα «πρωτάκια» στο Δημοτικό, στο πλαίσιο της προληπτικής αντίληψης και ανάγκης, οι παιδίατροι προτείνουν μια σειρά από ελέγχους, σύμφωνα με προτάσεις των αντίστοιχων ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών και φορέων, όπως είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Οι έλεγχοι αυτοί προτείνεται να γίνονται και σε μικρότερη ηλικία, αλλά η ανάγκη στην ηλικία αυτή, στην οποία η δραστηριότητα διαφοροποιείται (η άθληση εισάγεται συστηματικότερα) και οι απαιτήσεις στη μάθηση αυξάνονται, το επιβάλλει περισσότερο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ