Με δύο εκπλήξεις ανακοινώθηκαν βράδυ Δευτέρας τα αποτελέσματα της 3μηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του οίκου MSCI.

Η μία μικρότερη- καθώς δεν συμπεριλήφθηκε η μετοχή του ομίλου TΙΤΑΝ Cement International TCI- η άλλη μεγαλύτερη καθώς βγήκε της Motor Oil.

Μάλιστα η δεύτερη, καθότι δεν είχε προεξοφληθεί ευρύτερα από την αγορά είχε ως συνέπεια σημαντικές ρευστοποιήσεις- στο εύρος των 21,38-20,62 ευρώ– με την διόρθωση να εκτείνεται έως και -5,25% χαμηλότερα με την προσφορά να απορροφάται σταδιακά στη συνέχεια.

  • Η αρνητική έκπληξη με τη διαγραφή της Motor Oil από το δείκτη MSCI Greece Standard και η μεταφορά της στον Small είχε χθες παρενέργειες στη μετοχή που κατέγραψε υποχώρηση -3,67%.

Για μερικές δεκάδες εκατομμυρίων (σε όρους αποτίμησης) η αρνητική έκπληξη για τη Motor Oil MΟΗ- που σημειωτέον είχε επανενταχθεί στον MSCI Greece Standard Φεβρουάριο του 2023.

  • Το κριτήριο της αποτίμησης του μετοχικού κεφαλαίου  σε ελεύθερη διασπορά, φέρεται να ήταν ο λόγος που ο διεθνής οίκος εξάντλησε ως προς την αυστηρότητα εφαρμογής του για να δείξει την “κόκκινη κάρτα” στη μετοχή.

Μάλιστα χρηματιστές αναγνωρίζουν αυτή την…λεπτομέρεια ως συνέπεια της επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ομίλων διύλισης-τέλη Ιουνίου-.

Αυτό γιατί με την ανακοίνωση/επιβολή της είχε εκτιμηθεί πως ορισμένοι διαχειριστές οι οποίοι θα διέβλεπαν αντίκτυπο στα κέρδη (χρήσης 2024) συνακόλουθα στα προς διανομή κέρδη (μέρισμα 2025) θα έβγαιναν πωλητές στη μετοχή (όπως και στην HelleniQ Energy).

Κριτήριο “κλειδί”-όπως αποδείχτηκε στην περίπτωση του TCI- ήταν αυτό του ελάχιστου ορίου ελεύθερης διασποράς, στο 25%.

Επιπρόσθετα,  με την συμπληρωματική προϋπόθεση ότι θα πληρούνταν και ο απόλυτος αριθμός προσώπων (φυσικών/θεσμικών) που θα κατέχουν το free float.

Ετσι ο MSCI Greece Standard όχι μόνο δεν αποκτά 11ο μέλος, αλλά χάνει και ένα με συνέπεια να μειώνονται σε 9.

Εξέλιξη που αυτόματα αλλάζει τον συσχετισμό στην στάθμιση των-πλέον- 9 μετοχών, στις οποίες επιμερίζεται η “βαρύτητα” της Motor Oil.

Ούτως ή άλλως με τη μικρότερη των 10 δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις υφιστάμενες σταθμίσεις.

Οι αλλαγές- το rebalancing- τίθενται σε ισχύ από την συνεδρίαση της 30ης Αυγούστου, τελευταίας για το μήνα