Η επιτάχυνση στην ενίσχυση των υποδομών, με έμφαση στην ανάπτυξη της οπτικής ίνας, στο πλαίσιο του έργου Fiber to the Home (FTTH), βρίσκεται στο επίκεντρο της δραστηριότητας των εγχώριων ομίλων τηλεπικοινωνιών το τρέχον διάστημα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει ανακοινωθεί η υλοποίηση νέων επενδύσεων και ταυτόχρονα σημαντικών παροχών. Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά ολοκλήρωσης της εγκατάστασης και λειτουργίας στην Ελλάδα δικτύων οπτικών ινών υπερυψηλών ταχυτήτων. Ήδη οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις τους, ενώ και η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στον χώρο, εισάγοντας, για πρώτη φορά, εκτός από την υπόγεια, και εναέρια οπτική ίνα, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυό της.

Τα συνολικά κονδύλια για έργα οπτικών ινών από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεπερνούν τα 560 εκατ. ευρώ από τις συνολικές επενδύσεις των περίπου 6 δισ. ευρώ που έχουν προαναγγείλει οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για τα επόμενα τρία χρόνια.

Όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, από την πρόσφατη ανάλυση της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας και σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δημοσίευσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροεμίων (ΕΕΤΤ), αναδεικνύονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

• Ο μέσος όρος εσόδων κινητής τηλεφωνίας ανά χρήστη (ARPU) είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο, αλλά με αξιοσημείωτη αύξηση.
• Η χρήση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλή, αλλά παρουσιάζει τη σημαντικότερη ανάπτυξη.
• Η χρήση φωνής είναι η υψηλότερη μεταξύ της ομάδας ομότιμων χωρών, αλλά συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη.
• Τα συνολικά έσοδα από κινητές συσκευές ανά gigabyte δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι υψηλά, αλλά εμφανίζουν έντονη μείωση.
• Τα έσοδα φωνής ανά λεπτό για κινητά ευθυγραμμίζονται με τη διάμεση τιμή και παρουσιάζουν διάμεση διάβρωση.
• Από την άποψη της σχέσης ποιότητας/τιμής, η Ελλάδα κατατάσσεται ως πιο αδύναμη στις προσφορές δεδομένων σε σύγκριση με τις περισσότερες αντίστοιχες χώρες, αλλά ισχυρότερη από τις περισσότερες στις φωνητικές υπηρεσίες.

Συμπερασματικά, οι Έλληνες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας φαίνεται να πληρώνουν ένα κανονικό μηνιαίο ποσό στους παρόχους τους, αν και καταναλώνουν σχετικά λιγότερα δεδομένα και περισσότερη φωνητική επικοινωνία.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ