Καθαρή αύξηση καταγράφηκε -κατά το α’ εξάμηνο του 2024- στο χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων των 4 συστημικών τραπεζών, οι οποίες-  παρά την άνοδο των επιτοκίων αναφοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – πέτυχαν σημαντική πιστωτική επέκταση.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων αφορούσε επιχειρήσεις.

Εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 31,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 5,8 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με τις τιτλοποιήσεις Phoenix, Vega, Sunrise 1, 2 και 3, διέθετε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου η Τράπεζα Πειραιώς, έναντι 30,1 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο ετήσιος στόχος έχει τεθεί στα 31,7 δισ. ευρώ η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί πως εμφανίζει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα σε 1,2 δισ. ευρώ, προερχόμενη ως επί το πλείστον από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους μεταφορών, μεταποίησης, χονδρικού και λιανικού εμπορίου να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο.

Από τα 3,2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων στο β’ τρίμηνο περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες και περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία.

  • Όσον αφορά στα στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, αυτό δέχθηκε ώθηση από το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”, με την Τράπεζα Πειραιώς να κατέχει μερίδιο 31%, με εκταμιεύσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Η περίμετρος των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, 700 εκατ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί, ενώ 700 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο pipeline.