Το μοναδικό αεροδρόμιο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ελλάδα

Η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης εταιρικής στρατηγικής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και, κατά συνέπεια, σε όλες τις βασικές πτυχές της λειτουργίας του. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη της εταιρείας, ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, ευθυγραμμισμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs).

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και της συμβολής του στην ανάδειξη της βιωσιμότητας του «προορισμού Αθήνα», ο ΔΑΑ επιδιώκει τη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μέσω της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ηθικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο, διαμορφώνονται αμοιβαία οφέλη για την εταιρεία, τους ανθρώπους της αλλά και ευρύτερα την κοινωνία, ενώ ο ΔΑΑ δεσμεύεται μέσω αντίστοιχων πολιτικών. Ειδικότερα στο κομμάτι της περιβαλλοντικής ευθύνης, ο ΔΑΑ εφαρμόζει ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών, πρακτικών και δράσεων, υιοθετώντας συχνά διαδικασίες που ξεπερνούν την απλή εταιρική συμμόρφωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είναι, από το 2016, το πρώτο (και έως και σήμερα παραμένει το μοναδικό) αεροδρόμιο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην Ελλάδα, ενώ, από το 2019, η εταιρεία αεροδρομίου έχει αναλάβει, με τη σημαντική πρωτοβουλία της, “Route 2025”, τη δέσμευση για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (NetZero Carbon) για τις εκπομπές υπό τον άμεσο έλεγχό της, πολύ πριν από τον στόχο του 2050 που έχει ανακοινωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI EUROPE) και υιοθετείται εν γένει από την αεροπορική βιομηχανία.

Ενεργό μέλος στο εθελοντικό πρόγραμμα (από τη δημιουργία του) για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα των Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe), ο ΔΑΑ το 2023 πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση»: Μια πιστοποίηση που αποτελεί αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων –κυρίως του υπολογισμού των εκπομπών από περισσότερες πηγές και της σύνταξης ενός σχεδίου δράσης για τρίτα μέρη, με στόχους και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τους.

Επενδύσεις με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα: Tα φωτοβολταϊκά πάρκα του αεροδρομίου της Αθήνας

Τον Απρίλιο του 2023, ο ΔΑΑ εγκαινίασε το μεγαλύτερο αυτοπαραγωγικό φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα, μια επένδυση με σημαντικό αποτύπωμα, που ενισχύει την ταυτότητα της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού. Το πάρκο των 16 μεγαβάτ παράγει ήδη περίπου το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ετησίως η εταιρεία του αεροδρομίου.

Μεταφράζοντας την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, περίπου 27.500 μεγαβατώρες, είναι ισοδύναμες με την κατανάλωση 6.650 νοικοκυριών.

Σε συνδυασμό με το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο του αεροδρομίου, 8 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2011, μαζί με την επόμενη φάση του έργου –που εκτιμάται ότι θα είναι μια επιπλέον εγκατάσταση 35,5 MW προς ολοκλήρωση εντός του 2025– ο ΔΑΑ θα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή του συνόλου ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2046, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας, μεγιστοποιώντας την αυτοκατανάλωση μέσω της χρήσης αποθήκευσης με μπαταρίες 82,5 μεγαβατωρών.

Με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και την ενσωμάτωση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης στις διεργασίες του, το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) είναι πιστοποιημένο με βάση το διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο ISO:14001 από το 2000. Επιπλέον, ο ΔΑΑ απαιτεί από όλα τα μείζονα τρίτα μέρη που λειτουργούν στο αεροδρόμιο να πιστοποιούν το δικό τους Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με τους κανονισμούς του προτύπου ISO:14001 και/ή του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS).

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ