Το ΧΡΗΜΑ και οι άνθρωποί του αποτίουν έναν μικρό φόρο τιμής στον Ιωσήφ Παπαδογιάννη, που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα και αδόκητα.

O εκλιπών –που απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών– ήταν οικονομολόγος και κατείχε τη θέση του Διευθυντή Επενδύσεων και Αντιπροέδρου της ALPHA TRUST. Ο Ιωσήφ Παπαδογιάννης γεννήθηκε το 1965, στην Αθήνα. Διέθετε τριάντα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Αποφοίτησε με πτυχίο B.A. Economics από το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Master of Science σε Project Analysis, Finance & Investments από το Πανεπιστήμιο του York στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 1994 έως το 1998, εργάστηκε σε διακεκριμένες εταιρείες του ευρύτερου χρηματοοικονομικού κλάδου. Το 1998, εντάχθηκε στο δυναμικό της ALPHA TRUST ως αναλυτής, στη συνέχεια ως διαχειριστής επενδύσεων και τον Δεκέμβριο του 2002 ανέλαβε τη Διεύθυνση Επενδύσεων της εταιρείας. Επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας, διακρίθηκε στη διαχείριση χαρτοφυλακίων ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, όπως το Α/Κ ALPHA TRUST EMERGING EUROPE Μετοχικό Εξωτερικού και το ALPHA TRUST Αναπτυξιακό Μετοχικό Εσωτερικού, καθώς και στη διαχείριση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπως των Α/Κ ΤΕΑ Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών Mικτό και TEA ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ Μικτό.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του στη δημιουργία και τη διαχείριση, το 2008, του Α/Κ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Μικτό, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με διαρκώς εντυπωσιακές επιδόσεις, σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ο ίδιος προσέφερε όχι μόνο τον επαγγελματισμό και την πολυετή πείρα του στον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και το ήθος και το όραμά του για την ανάπτυξη και διάδοση του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των Συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ελλάδα.

Λίγες μόλις μέρες πριν από τον χαμό του, συμμετείχε ως ομιλητής στο 5ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, που διοργανώνει η ethosMEDIA. Στην ομιλία του, με τίτλο «Επαγγελματικά ταμεία: Κατανομές κεφαλαίων, αποδόσεις και κίνδυνοι», αναφέρθηκε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που έχει ήδη επιφέρει σημαντικές μεταβολές. Όπως είχε τονίσει, «το 2023, οι επιδόσεις των ΤΕΑ ήταν θετικές, με υψηλές αποδόσεις. Ανάλογα με τον μετοχικό κίνδυνο που έλαβε κανείς, είχε και την ανάλογη απόδοση». Επεσήμανε μάλιστα ότι, «παρά τις κρίσεις των τελευταίων ετών, οι αποδόσεις παραμένουν θετικές. Τα ΤΕΑ στην Ελλάδα επενδύουν από 40%-50% σε μετοχές, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τον συντηρητικό μέσο όρο ΤΕΑ του εξωτερικού».

Η απώλειά του στερεί την οικογένεια της ALPHA TRUST, αλλά και τον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, από έναν άνθρωπο υπόδειγμα ήθους, αφοσίωσης και συνέπειας.

Aπό το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΙΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ 2024)