Εξαιρετικά επιχειρηματικά νέα για τη διαχείριση πιστωτικού κινδύνου! Σήμερα, 25 Ιουλίου, τίθεται σε ισχύ ο Eκτελεστικός Kανονισμός 2024/1872 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιστοίχιση των Αξιολογήσεων Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Ratings) των Εξωτερικών Οργανισμών Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (ECAI) σε Βαθμίδες Πιστωτικής Ποιότητας (CQS).
Η ICAP CRIF RATINGS, ως Οργανισμός Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Agency) και Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (ECAI), έλαβε αντιστοίχιση η οποία περιλαμβάνει το Credit Quality Step 1 (CQS1).
H σημαντική αυτή εξέλιξη αναβαθμίζει δραστικά την αξία των Αξιολογήσεων Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Ratings) που αποδίδει η ICAP CRIF RATINGS σε εταιρίες και εταιρικά ομόλογα, καθώς τα πιστωτικά ανοίγματα προς τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αξιολογούνται ως ΑΑΑ ή ΑΑ από την ICAP CRIF Ratings, στο εξής θα αντιμετωπίζονται στο επίπεδο του ‘πολύ χαμηλού κινδύνου’ του CQS1.
Η θετική αυτή εξέλιξη για την ICAP CRIF RATINGS, είναι το αποτέλεσμα μίας μεγάλης μελέτης ιστορικών δεδομένων που διενεργήθηκε από την European Banking Authority (ΕΒΑ) και η οποία βασίστηκε στα ιστορικά δεδομένα χιλιάδων Αξιολογήσεων Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Ratings) που αποδόθηκαν σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από εξειδικευμένες μεθοδολογίες από την ICAP CRIF RATINGS. Ένας σημαντικός παράγοντας της αντιστοίχισης, ήταν οι μετρήσεις των ποσοστών αθέτησης των ελληνικών επιχειρήσεων και η διαχρονική μείωση αυτών χάρη στη συνολική βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας κατά την τελευταία πενταετία.
H Mυρτώ Κυριακίδου, Executive Director της ICAP CRIF RATINGS, δήλωσε: “Ο νέος Kανονισμός δημιουργεί μια αλυσίδα πλεονεκτημάτων για όλους τους ενδιαφερόμενους των ICAP CRIF Ratings.
Πρακτικά σημαίνει ότι τα πιστωτικά ανοίγματα προς πολλές κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλό ICAP CRIF Rating, στο εξής θα καταταγούν στο επίπεδο του πολύ χαμηλού πιστωτικού κινδύνου του CQS1. Κατά συνέπεια, θα υπάρξουν αναλογικά οφέλη σε διαδικασίες διαχείρισης του Πιστωτικού Κινδύνου π.χ στον υπολογισμό του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού και της κεφαλαιακής επάρκειας.”