Η καλύτερη δυνατή επιλογή για το Δημόσιο είναι η συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, κατά την άποψη του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος κατέθεσε Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι δύο τράπεζες επηρεάστηκαν σημαντικά από την εγχώρια οικονομική κρίση.

Περίπου τα 2/3 των δανείων τους ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ εμφανίστηκε μεγάλο ύψος κεφαλαιακών αναγκών. Παράλληλα, δεν είχαν πρόσβαση στους δημόσιους πόρους για την κάλυψη της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης και στηρίχθηκαν στους ιδιώτες μετόχους τους.

Όπως είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, μεγάλο μέρος του προβλήματος της Attica προέρχεται από την περίοδο 2015-2016. Ο συνολικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν στο 39%, μέχρι το 2009, η κατάσταση όμως αντιστράφηκε καθώς ο δείκτης αυτός έφτασε στο 61%.

Το 2014, στη συνολική άσκηση αξιολόγησης, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν εμφάνισαν κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Μετά από ένα χρόνο και μετά τα γνωστά γεγονότα όμως, το έλλειμμα κεφαλαίων ανήλθε στα 14,5 δισ. ευρώ.

Το ΤΧΣ μπορούσε να παρέχει κεφαλαιακή στήριξη στις 4 συστημικές τράπεζες.

Η Αttica Bank κατάφερε να καλύψει ένα μέρος των αναγκών της, δημιουργώντας έλλειμμα 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να παρέμβει.

  • Υπήρξε παρέμβαση από την ΕΚΤ, όταν διαπίστωσε σοβαρές παραβάσεις και ξεκίνησε η εφαρμογή διορθωτικών μέτρων.

Την τράπεζα την είχε εγκαταλείψει και το ΤΜΕΔΕ, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων ανάγκασε την τότε διοίκηση να αιτηθεί ομολογιακό δάνειο για να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο.

  • Η τότε διοίκηση, παρά τις προσπάθειες, προσέφυγε σε αναγκαστικές λύσεις, που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές και δεν επέτρεψαν στην εκκαθάριση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Εν ολίγοις, μη πρόσβαση στα κεφάλαια του ΤΧΣ και στον “Ηρακλή”, αλλά και η ζημία από τα γεγονότα που προηγήθηκαν, ήταν οι κύριοι λόγοι στην ανάγκη εξεύρεσης αξιόπιστου επενδυτή, σημείωσε.

Πλέον, βρισκόμαστε στην ευτυχή συγκυρία να πληρούνται όλες οι συνθήκες:

  • Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών έχουν πετύχει σημαντικά αποτελέσματα έχοντας ανατρέψει ριζικά την αρνητική τους εικόνα.
  • Ο ιδιώτης επενδυτής έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσοστά και έχει δεσμευτεί να επενδύσει και άλλα 200 εκατομμύρια για να εξαγοράσει τις μετοχές του πρώην μετόχου της Παγκρήτιας.
  • Το ΤΧΣ διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και θα συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της.
  • Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε αποτελεσματικά και διέθεσε τον “Ηρακλή” και στη νέα τράπεζα.

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η δημιουργία ενός συστήματος υγιών τραπεζών θα έχει μια σειρά από θετικές επιπτώσεις σε τράπεζες και οικονομία.