Σε ενέργειες θα παραμείνουν μυστικές θα προχωρήσει η Berkshire Hathaway, του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffet, σχετικά με την πώληση επιπλέον μετοχών της κινεζικής εταιρείας ηλεκτροκίνητων οχημάτων BYD Co.

Σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, η εταιρεία ανέφερε ότι το μερίδιό της στην εισηγμένη είναι στο 4,94% από 5,06%.

Από τη στιγμή που η συμμετοχή έχει πέσει κάτω από το 5% η Berkshire δεν είναι πλέον υποχρεωμένη να αποκαλύψει τυχόν περαιτέρω πωλήσεις των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας ούτε αν αποχωρήσει συνολικά από αυτήν.

«Ο Buffett θα μειώσει τελικά το μερίδιό του στη BYD στο μηδέν», δήλωσε ο Andy Wong, διευθυντής επενδύσεων στην Solomons Group.

Με αποτίμηση στην αγορά μόλις 100 δισεκατομμύρια δολάρια, η BYD είναι η τρίτη πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως μετά την Tesla και την Toyota Motor.

Πολλοί από τους πρώτους επενδυτές της BYD έχουν αποκομίσει κέρδη. Η Himalaya Capital κατείχε κάποτε 75 εκατομμύρια μετοχές , ποσοστό περίπου 8,2%, το οποίο μειώθηκε κάτω από το 5% το 2021.

Η ηγετική θέση της BYD στην αγορά οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κρατά το κόστος χαμηλά – η εταιρεία κατασκευάζει τις δικές της μπαταρίες και ημιαγωγούς και διαθέτει ακόμη και το δικό της πλοίο για να στέλνει τα αυτοκίνητα στο εξωτερικό – και επίσης στην ισχυρή σειρά ελκυστικών, καλά σχεδιασμένων αυτοκινήτων σε όλες τις τιμές που έχει λανσάρει.

Παρά το ξεπούλημα της Berkshire, η BYD πηγαίνει ολοένα και καλύτερα, πουλώντας αριθμό ρεκόρ ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων το δεύτερο τρίμηνο. Η κινεζική εταιρεία πούλησε λίγο λιγότερο από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Με πληροφορίες από το Bloomberg