Η σηκωμένη γροθιά του Ντόναλντ Τραμπ, αμέσως μετά την απόπειρα εναντίον του, θα μείνει στην ιστορία ως σύμβολο ανθεκτικότητας και επιμονής.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις θα επηρεάσει την κινητοποίηση των πολιτών, ενισχύοντας την συσπείρωση προς το πρόσωπο του.

Σε μία πρώτη ανάλυση (FOX) η επίθεση αλλάζει άρδην το προφίλ του από υποκινητή της βίας σε θύμα της- αν και μπορεί να είναι και τα δύο- πλην όμως η εικόνα με τα αίματα στο πρόσωπο, την σφιγμένη γροφιά με φόντο την αμερικανική σημαία διαπερνά ευρύτερο κοινό πέραν αυτού που ασπάζεται το δόγμα MAGA (Make America Great Again).

  • Ο ίδιος φάνηκε ακμαίος όταν από την πρώτη στιγμή τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας υψώνοντας τη γροθιά του ανάμεσα στους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που σχημάτισαν ασπίδα γύρω του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαμόρφωσε την πολιτική του ταυτότητα από πολλαπλές πηγές έντονης συναισθηματικής πολιτικής: τη δυσαρέσκεια και την οργή της πολιτικής του βάσης, την ανησυχία και την αβεβαιότητα ενός διχασμένου έθνους, και ίσως πάνω απ’ όλα, την αυθάδεια και την ακατέργαστη δύναμή του.

Αυτή η ταυτότητα ήταν εμφανής ένα βράδυ στο Butler της Πενσυλβάνια, όπου ο Τραμπ εμφανίστηκε αιμόφυρτος σωματικά αλλά πολιτικά θριαμβευτής από έναν πυροβολισμό που διατάραξε την προεκλογική καμπάνια του 2024.