*Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (EBEA), πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), εκτελεστική αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε θέματα γυναικείας επιχειρηματικότητας, ωστόσο απέχουμε αρκετά ακόμη από το επιθυμητό. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση στην Ευρώπη ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν. Όμως το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων παραμένει αισθητά χαμηλότερο από το αντίστοιχο των ανδρών. Η ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας από τις γυναίκες τείνει να στρέφεται σε κλάδους με μικρή σχετικά αναπτυξιακή δυναμική, ενώ είναι πολύ μικρότερα τα ποσοστά της γυναικείας επιχειρηματικότητας που αξιοποιούν έρευνα και καινοτομία και εστιάζουν σε νέες τεχνολογίες.

Επίσης, παρά το ότι και στη χώρα μας οι επιχειρήσεις υιοθετούν σαφώς σε μεγαλύτερη κλίμακα πρακτικές που σχετίζονται με τη συμπερίληψη, την ισότητα και τη διαφορετικότητα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Όπως έδειξε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τη Microsoft, μία στις δύο γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν βιώσει προκατάληψη ή διάκριση λόγω φύλου, καθώς και ότι έχουν αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξέλιξή τους λόγω του φύλου τους. Επιπλέον, το 78,5% διαπιστώνει ότι υπάρχει έλλειψη εκπροσώπησης γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

Η μείωση των έμφυλων ανισοτήτων στον επιχειρηματικό και επαγγελματικό στίβο, πέρα από θέμα δικαιωμάτων, είναι ζήτημα διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής, αλλά και μεγιστοποίησης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν σήμερα πολλές έρευνες που επιβεβαιώνουν τον συσχετισμό μεταξύ της διαφορετικότητας σε επίπεδο διοίκησης και των επιδόσεων της επιχείρησης. Μελέτες σημαντικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων της S&P Global Market Intelligence, της McKinsey και του γαλλικού παρατηρητηρίου υπό το Skema Business School, δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις που έχουν αναθέσει σε γυναίκες ανώτερες διοικητικές θέσεις εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας και χρηματιστηριακής πορείας.

Έχουμε κάθε λόγο, λοιπόν, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για να αυξήσουμε όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά τη συμμετοχή των γυναικών στο επιχειρείν και ευρύτερα στην οικονομική δραστηριότητα. Χρειάζεται να συνεχιστούν οι δράσεις από την πλευρά της Πολιτείας, των χρηματοδοτικών φορέων, αλλά και των επιχειρήσεων, με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων, την άρση των αρνητικών στερεοτύπων και τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας η οποία θα επιτρέπει στις γυναίκες να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών αναλαμβάνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των γυναικών στο επιχειρείν και στην εργασία. Σημείο αναφοράς είναι η υλοποίηση προγραμμάτων reskilling και upskilling για άνεργες γυναίκες, ώστε να προλάβουμε τη διεύρυνση του έμφυλου χάσματος κατά την ψηφιακή μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε σε εθνική κλίμακα ένα στοχευμένο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης, το οποίο καλύπτει 5.300 άνεργες γυναίκες. Επίσης, σε συνεργασία με τη Microsoft, υλοποιούμε το πιλοτικό πρόγραμμα Empowering Women 45+, που απευθύνεται σε άνεργες γυναίκες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στηρίζουμε, παράλληλα, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με την ένταξη γυναικείων νεοφυών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα στη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, με πρωτοβουλίες δικτύωσης των γυναικών επιχειρηματιών με φορείς και επιχειρήσεις άλλων χωρών κ.ά. Παραμένουμε, παράλληλα, σε διάλογο με την Πολιτεία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προωθώντας προτάσεις για την καταπολέμηση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, για την εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Πηγή: Περιοδικό ΧΡΗΜΑ