Δάνεια, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, από έναν συνολικό όγκο 69,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι έχουν μέχρι σήμερα εξυγιανθεί από τις εταιρείες διαχείρισης και βρίσκονται στον προθάλαμο για να χαρακτηριστούν πράσινα.
Πρόκειται για το 10% του στοκ των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers, τα οποία τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», αναζητούν διέξοδο και τρόπο επιστροφής στο τραπεζικό σύστημα.
Όπως, ωστόσο, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η JP Morgan, «οι εκτιμήσεις για τους δυνητικούς όγκους δανείων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ ενός ευρέος φάσματος από 10-15 δισ. ευρώ έως 30-40 δισ. ευρώ», αλλά με βάση την άσκηση που πραγματοποιήθηκε «σε ένα χαρτοφυλάκιο 300 εκατ. ευρώ που αξιολογήθηκε, μόνο 26 εκατ. ευρώ θα πληρούσαν τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί πράσινο».
Στελέχη από την πλευρά των servicers υποστηρίζουν ότι, από τη μεγάλη δεξαμενή των κόκκινων δανείων, ένα τμήμα εξυπηρετείται πλέον κανονικά από τους οφειλέτες, αλλά η επιστροφή τους στο τραπεζικό σύστημα προσκρούει στις επιφυλάξεις των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM. Η δυσπιστία του επόπτη δεν είναι χωρίς έρεισμα αφού, όπως αναφέρει η JP Morgan, ο ορισμός τού τι θεωρούν οι servicers ως εξυπηρετούμενο διαφέρει από τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority – EBA), με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την ποιότητα των δανείων.