Νέα έκδοση Ελληνικού Κρατικού ομολόγου 30ετούς διάρκειας αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και υλοποιεί ο ΟΔΔΗΧ.
Μετά τις καρποφόρες επαφές του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρη Τσάκωνα στην Ουάσιγκτον, δόθηκε εξουσιοδότηση στις BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, JP Morgan και Τρ. Πειραιώς ως Joint Lead Managers για ένα νέο πολυετές κρατικό ομόλογο λήξης στις 15 Ιουνίου 2054.
Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα ξεκινήσει σύντομα ανάλογα με το κλίμα στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο ΟΔΔΗΧ είχε προχωρήσει και σε δημοπρασία με επανέκδοση ελληνικών τίτλων λήξεως 4 Φεβρουαρίου 2035 αντλώντας 200 εκατομμύρια ευρώ. Η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 3,61%.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό χρέος υποχώρησε στα τέλη του 2023 στα 356,7 δισ. ευρώ έναντι 356,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022. Η μείωση σε απόλυτους αριθμούς είναι οριακή, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ σημαντική.
- Από το 172,7% του ΑΕΠ το 2022 περιορίστηκε σε 161,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023.
Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται από μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής, οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δεν ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ (τη στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 10%), η χώρα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και με την υπεραπόδοση του Προϋπολογισμού μπορεί να αποπληρώνει πρόωρα τα ακριβά ομόλογα του παρελθόντος.