Ούτε μία στο εκατομμύριο το ενδεχόμενο στρατηγικού χαρακτήρα μετοχικών αλλαγών στον Ομιλο, και μάλιστα σε όρους αποτίμησης μόλις 569 εκατ € ( * ) ήταν η απάντηση παράγοντα της Ακτής Μιαούλη σε αναλυτή χρηματιστηριακής με παράδοση στο shipping.

Mετά τα θεαματικά αποτελέσματα 2023 (κύκλος εργασιών 588 εκατ., ebitda 126,4 εκατ και καθαρά κέρδη (μ.τ.φ ) 61,2 εκατ € προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση του περιθωρίου λειτουργικού κέρδους (μόλις 6,5% παρά την ενσωμάτωση κερδών από την απορρόφηση της ΑΝΕΚ) και η μεγέθυνση του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου.

Ο όμιλος, σημειωτέον είναι σχήμα συμμετοχών (με ότι αυτό σημαίνει για τα… λογιστικά μίας holding) και όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Δικαίος

  • “…αξιολογούνται οι ευκαιρίες και επανεξετάζονται η τοποθέτηση κεφαλαίων στον ευρύτερο κλάδο της ναυτιλίας-τουρισμού…”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης πιθανότατα “φωτογραφίζει” τον τομέα hoteling- όπου διαθέτει ήδη 2 μονάδες Tinos Beach και Naxos Resort Beach) και είναι σε επαφές για το ενδεχόμενο εξαγοράς (τουλάχιστον) ακόμη μίας.

Αλλωστε το περιθώριο απόδοσης είναι σημαντικά μεγαλύτερο.

Η δραστηριοποίηση της εισηγμένης στο hoteling χρηματοδοτείται μέσω της Attica Blue Hospitality (100% θυγατρική). 

Στα 6,5 εκατ € το τίμημα εξαγοράς της μονάδας στη Νάξο (αρχές Δεκεμβρίου 2012), όσο για το Tinos Beach (μέσα Ιουλίου 2022).

Η στόχευση γίνεται σε νησιά όπου ο όμιλος έχει παρουσία (Blue Star, HSW) ειδικότερα σε μη κορεσμένες αγορές αλλά με δυναμική (Τήνος, Νάξος, Πάτμος, Σύρος κ.α. ) δημιουργώντας συνέργειες μέσω της προσφοράς πακέτων (μεταφορά, διανομή).

  ( * ) θυμίζοντας πως, στο μισό δισ είχε ανέλθει για τον Ανδρέα Βγενόπουλο το τίμημα αγοράς της Attica Συμμετοχών από τον Περικλή Παναγόπουλο, αρχές καλοκαιριού 2007.