Ακρως ενδιαφέρουσα η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell, με αρκετούς υποψήφιους προς αναβάθμιση ή/και υποβάθμιση στους δύο κύριους δείκτες  FTSE Large Cap/25 και FTSEMidCap/20.

Ο λόγος αφορά το βασικότερο, ίσως, κριτήριο της χρηματιστηριακής αξίας που-πλέον- θα προσμετρηθεί στο σύνολο των συνεδριάσεων Απριλίου, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ενδεχόμενο ανόδου της τιμής μίας μετοχής/συνακόλουθα της αποτίμησης.

Πρακτικά, για τον υπολογισμό θα ληφθεί υπόψη η μέση μηνιαία αποτίμηση (όπως αναφέρεται ρητά στον νέο κανονισμό).

Εισηγμένη/μετοχή που βάσει της αποτίμησης των 2,538 δισ.€ (πληρώντας και την προϋπόθεση του 5%) θεωρείται δεδομένο πως θα ενταχθεί
στον Large Cap είναι του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Στην θέση όμως ποιας εισηγμένης;

Μία εκ των Quest, ΕΥΔΑΠ και Autohellas είναι υποψήφια,
με το χθεσινό 5,30% στα 13,90 ευρώ της Autohellas να ανεβάζει την αποτίμηση στα 675,8 εκατ.€

Στα 607 εκατ € της ΕΥΔΑΠ, στα 606,8 της Quest.

Η Sarantis μετά το θεαματικό 23,79% σε διάστημα ενός μήνα (στα 11,76 ευρώ η μετοχή) αποτιμάται 786,1 εκατ και η ElvalHalcor στα 701,7 εκατ απομακρύνθηκαν αισθητά.

Οσον αφορά στον FTSEMidCap η Optima Bank- με θεαματική άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις και την NBG Securities να ξεκινά την κάλυψη (outperform) με τιμή-στόχο τα 10,4 ευρώ πολύ δύσκολα να μην ενταχθεί στον δείκτη.

Προφανώς, με μόλις 3 συνεδριάσεις (για τον Απρίλιο) είναι πολύ νωρίς για να αναφερθεί κάποιος με βεβαιότητα, ωστόσο ένα κατ’ αρχήν δείγμα γραφής δίνεται αυτές τις ημέρες.

Διαδικαστικά, οι ανακοινώσεις από την ΕΧΑΕ θα γίνουν προς το τέλος Μαϊου, οι δε αλλαγές θα ισχύσουν από την 21η Ιουνίου.