Τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων δρομολογεί ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεων Στέγης, έχοντας ήδη εντοπίσει το δυνητικό επιλέξιμο δανειακό χαρτοφυλάκιο. 

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, σε σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του ΟΧΣ, ο οποίος κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, τονίζεται πως «η υλοποίηση της σχετικής τροποποίησης του νόμου, με την οποία θα παρασχεθεί στον οργανισμό η δυνατότητα αγοράς χαρτοφυλακίου δανείων και η δυνατότητα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ενσωματωθεί στην τριετία 2024-2026». Μάλιστα, σημειώνει πως στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2024, έχει εντοπιστεί το δυνητικό επιλέξιμο χαρτοφυλάκιο, το οποίο θα αποτελείται από δάνεια τα οποία εξασφαλίζονται με ακίνητα αγοραίας αξίας πέραν των 300.000 ευρώ, τα οποία ωστόσο δεν αποτελούν κύρια κατοικία.  

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα υψηλά ποσοστά των κόκκινων δανείων και η αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημιουργούν σημαντικές πιέσεις και παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά το προφίλ του πιστωτικού κινδύνου του. Στα τέλη Ιουνίου του 2023, τα ΜΕΔ στον οργανισμό ανέρχονταν στα €273.4 εκατ. και αντιπροσώπευαν το 31.12% του δανειακού χαρτοφυλακίου του, το οποίο αποτελείται κυρίως από στεγαστικά δάνεια και η διαχείρισή του επηρεάζεται άμεσα και από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι εκποιήσεις.