Μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε στην Ε.Ε. για την χρήση φωσφορικών αλάτων και την εμπολοκή του ελληνικού γύρου στην φημολογία, η ελληνική βιομηχανία κρέατος αναλαμβάνει δράση για την προστασία του προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος) διοργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 27/2/18 και ώρα 2.30 μ.μ. στην αίθουσα του ΒΕΑ (Ακαδημίας 18/1ος, Αθήνα), με όλους τους κτηνοτροφικούς (πρωτογενής τομέας) και μεταποιητικούς φορείς της χώρας, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών – υπουργείων, με θέμα τη χάραξη μίας εναρμονισμένης, κοινά αποδεκτής στρατηγικής, για την προστασία, προβολή και προώθηση του ελληνικού γύρου.

Βασική επιδίωξη είναι αφενός η ενημέρωση για τις νομικές και πραγματικές δυνατότητες που παρέχει το ευρωπαϊκό σύστημα καταχώρισης ονομάτων ως γεωγραφικών ενδείξεων και/ή παραδοσιακών προϊόντων και αφετέρου η ομόφωνη ή έστω ευρεία συμφωνία όλων των εμπλεκομένων, στην διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης με βασικούς άξονες:

  1. την διερεύνηση της αναγκαιότητας υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Ελληνικός Γύρος» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ,
  2. την διερεύνηση της αναγκαιότητας παράλληλης υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας «Γύρος» ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν στο ενωσιακό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ της ΕΕ,
  3. την ανάδειξη της αυθεντικότητας της ελληνικής παραγωγής γύρου, όπως έχει κατοχυρωθεί από τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών, τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην διεθνή αγορά,
  4. την καταγραφή των χαρακτηριστικών, του τρόπου παραγωγής, των προϋποθέσεων και των τεχνικών λεπτομερειών του προϊόντος,
  5. την δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για τον γύρο ως παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ