Το νέο εθνικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και το ενεργειακό καταναλωτικό προφίλ της χώρας
του Κώστα Παπαγρηγόρη
Με μεγάλους πρωταγωνιστές τους εγχώριους ενεργειακούς ομίλους, που ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους, και αρκετά ξένα funds να βλέπουν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις στην ελληνική αγορά, καταγράφεται στην αγορά ΑΠΕ της χώρας μας μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα, με χαρτοφυλάκια εκατοντάδων «πράσινων» μεγαβάτ να αλλάζουν χέρια.
Ξεκινώντας με την Helleniq Energy, η οποία έχει προχωρήσει στην πρώτη εξαγορά της στο εξωτερικό, μέσω της θυγατρικής της Helleniq Renewables. Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα σε λειτουργία, ισχύος 15 MW, τα οποία βρίσκονται στην επαρχία της Λευκωσίας. Επιπλέον, η 100% θυγατρική της Helleniq Energy, Heleniq Renewables, έχει ανακοινώσει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κοζάνη της βρετανικής Ligitsourcebp. Η δεσμευτική συμφωνία αφορά την απόκτηση (με την επίτευξη εμπορικής λειτουργίας) χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος έως 180 MW, εκ της οποίας περισσότερο από το 50% έχει συμβολαιοποιηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το πρώτο τρίμηνο του 2024 έως το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Με την παραπάνω συμφωνία, επισπεύδεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου Helleniq Energy για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.
Η Helleniq Energy, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει μέσω του προγράμματος Vision 2025, στοχεύει να ανεβάσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήμερα. Εκτός από το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% μονάδες αποθήκευσης.
Η ΔΕΗ, μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας, εξετάζει νέες κινήσεις σε Βουλγαρία και Σερβία. Επίσης, μετά τη μεγάλη εξαγορά του κλάδου ΑΠΕ της «Ελλάκτωρ», η Motor Oil προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά –μέσω της More– του 51% 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW. Η αγορά αναμένει την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στην Ελλάδα από το fund Macquarie και κυρίως την εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ΑΠΕ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από το αυστραλιανό fund First Sentier.
Χαρτοφυλάκια εκατοντάδων μεγαβάτ στον τομέα των ΑΠΕ συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια, αναδιαμορφώνοντας συνολικότερα τον χάρτη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, αφού πρωταγωνιστές σε αυτές τις συναλλαγές είναι, κατά βάση, εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι, που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην πράσινη παραγωγή. Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον ξένων funds, που βλέπουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.
Τα διυλιστήρια
Τον τόνο της νέας αυτής φάσης που έχει εισέλθει η αγορά των ΑΠΕ έδωσε η εξαγορά πέρσι του πράσινου χαρτοφυλακίου της «Ελλάκτωρ» από τη Motor Oil, η οποία έφερε το διυλιστήριο της Κορίνθου στη δεύτερη θέση του κλάδου των ΑΠΕ, μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW και έργα υπό κατασκευή άνω των 2,3 GW. Σε συνέχεια αυτής της επιθετικής κίνησης, η Motor Oil αιφνιδίασε για δεύτερη φορά, ανακοινώνοντας τη συμφωνία εξαγοράς του 75% της Unagi από τη θυγατρική της More. Με την εξαγορά αυτή η More απέκτησε τον έλεγχο του 51% 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, και παράλληλα κατέστη συνεταίρος με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είχε αποκτήσει πέρσι τον έλεγχο του 49% των ίδιων πάρκων.
Από τον κλάδο των διυλιστηρίων φαίνεται ότι θα είναι και η επόμενη ηχηρή εξαγορά, παρότι, εδώ και πολλούς μήνες, προχωρά με αργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ελλάδα από το αυστραλιανό fund Macquarie και η πώληση της TΕΡΝΑ Eνεργειακής. Η Helleniq Energy έχει επισήμως, διά του επικεφαλής της, Aνδρέα Σιάμιση, εκφράσει το ενδιαφέρον της για εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.
Οι επόμενες κινήσεις των δύο διυλιστηρίων αναμένονται στην αγορά των Βαλκανίων, όπου υπάρχουν διασυνδέσεις, στην οποία στρέφονται και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ με την είσοδό της στη Ρουμανία μέσω της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Enel. Η ΔΕΗ εξετάζει επίσης νέες εξαγορές στη Βουλγαρία και στη Σερβία, ενώ μέσα στο 2022 η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε στην εξαγορά των αιολικών της Volterra στην Ελλάδα και, λίγο πριν εκπνεύσει το έτος, στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών περίπου 210 MW της Mytilineos στη Ρουμανία, καθώς και μικρού χαρτοφυλακίου (αιολικά και φωτοβολταϊκά) της Piraeus Equity Partners στην Ελλάδα.
Οι Αυστραλοί
Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, και η αλλαγή χεριών του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ, με εγκατεστημένη ισχύ 895,3 MW και περισσότερα από 1,2 GW έργων υπό κατασκευή και άλλο 1,1 GW σε προχωρημένο στάδιο ωρίμασης, φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο οριστικής συμφωνίας με το αυστραλιανό fund First Sentier.
Ένα ακόμη αυστραλιανό fund, η Macquarie, που ελέγχει το 49% του ΔΕΔΗΕ και έχει ήδη μπει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ με την εξαγορά 100 MW φωτοβολταϊκών στη Δράμα και ενός χαρτοφυλακίου 3 GW έργων υπό ανάπτυξη, είναι έτοιμο να ενισχύσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία για την εξαγορά του 50% του χαρτοφυλακίου της Enel Green Power στην Ελλάδα θεωρείται κλεισμένη. Το deal περνά αυτό το διάστημα υπό τον επανέλεγχο της νέας διοίκησης του κ. Φλάβιο Κατάνεο, που διαδέχτηκε τον κ. Φραντσέσκο Σταράτσε. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν η συμφωνία να καταλήξει και στην εξαγορά του 100% του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Enel.
Η Enel Green Power διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταϊκοί σταθμοί και 19,3 MW υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη, αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει το 1,5 GW.
Ώριμα έργα ΑΠΕ στην ελληνική αγορά βολιδοσκοπούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα μεγάλα ονόματα διεθνών funds, που δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Νέο εθνικό σχέδιο για της ΑΠΕ
Την ίδια στιγμή, εγχώριοι και ξένοι όμιλοι αναμένουν το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, με κάποιους να έχουν έρθει ήδη σε συμφωνίες μεταξύ τους και άλλους να τις έχουν στα σκαριά. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει έρθει σε συμφωνία με την Ocean Winds (OW), που αποτελεί τη σύμπραξη των εταιρειών EDP Renewables και Engie, για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 1,5 GW, και η Mytilineos με τη δανική Copenhagen Offshore Partners. H Motor Oil υπέγραψε μόλις πρόσφατα συμφωνία με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), ενώ σε συζητήσεις με ξένη εταιρεία βρίσκονται και τα ΕΛΠΕ. Η ΔΕΗ συζητάει τουλάχιστον με πέντε ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και το αυστραλιανό fund Macquarie, όπως και το αμερικανικό Quadum, που συνεργάζεται ήδη με την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ.
Η ολοκλήρωση του πλαισίου για τα υπεράκτια αιολικά και την αποθήκευση, όπως και της δεύτερης φάσης απλοποίησης της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, αναμένεται να δώσει ώθηση στον κλάδο, καθώς επιλύει πολλά ζητήματα. Η επίτευξη, ωστόσο, των αναβαθμισμένων εθνικών στόχων για 25 GW και πιθανότατα 27 GW με το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ προϋποθέτει, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, και ένα νέο εθνικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και τις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα ρυθμίζει την επενδυτική ζήτηση, θα προτεραιοποιεί τα εκκρεμή αιτήματα και θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα των ενεργών προσφορών σύνδεσης που παραμένουν αδρανείς και δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο.
H πλευρά του ΑΔΜΗΕ επισημαίνει την ανάγκη για τη θεσμοθέτηση ενός fast-track Εθνικού Πλαισίου Αδειοδότησης Έργων Μεταφοράς, που θα επιτρέψει την ταχύτερη υλοποίηση νέων ηλεκτρικών υποδομών υψηλής και υπερυψηλής τάσης.
Το πρόβλημα με τον ηλεκτρικό χώρο έχει ως εξής:
Ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ανέρχεται σε περίπου 17 GW. O ηλεκτρικός χώρος που έχει καταληφθεί ήδη από σταθμούς ΑΠΕ ανέρχεται σε 19,6 GW, εκ των οποίων 8,5 GW αφορούν σε εν λειτουργία έργα και 10,7 GW σε ενεργές προσφορές σύνδεσης (έργα που έχουν εγκριθεί, αλλά δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη). Από τον Ιανουάριο του 2021 έως σήμερα, στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποβληθεί αιτήσεις όρων σύνδεσης για ισχύ 23 GW. Ο ΑΔΜΗΕ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί υποδομές που θα ανοίξουν χώρο για 28,6 GW έως το 2030. Τα αιτήματα για προσφορές σύνδεσης, ωστόσο, που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής ξεπερνούν ήδη τη χωρητικότητα που μπορεί να απορροφήσει το σύστημα το 2030, ενώ οι αιτήσεις συνεχίζουν να πέφτουν βροχή, γεγονός που οδηγεί κάποιους εκ των αρμοδίων να εισηγούνται ακόμη και αναστολή αιτήσεων.
Το νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση απλοποίησης, πάντως, σε μια προσπάθεια να αποφύγει ακραία μέτρα, απαντά στο πρόβλημα του ετεροχρονισμού ανάπτυξης δικτύων και διείσδυσης ΑΠΕ με περικοπές φορτίου της τάξης του 5% όταν προκύπτει πρόβλημα ευστάθειας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουν περισσότερα έργα, ακόμη κι αν δεν δουλεύουν πάντα σε πλήρη δυναμικότητα. Η ΡΑΕ, μάλιστα, διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει αυτό το ποσοστό, πρόβλεψη που έχει προκαλέσει την αντίδραση των επενδυτών ΑΠΕ, καθώς, όπως επισημαίνουν στη σχετική διαβούλευση, αύξηση του ορίου πέραν του 5% που θα προβλέπεται ως ρήτρα στις συμβάσεις των νέων έργων, και το οποίο έχουν συνυπολογίσει λαμβάνοντας την επενδυτική απόφαση, θα ανατρέψει το οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Στο 48% οι ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα τον Αύγουστο
Σαφώς διαφοροποιημένο, και με αρκετά χαμηλότερες τιμές σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο, αναδεικνύεται το ενεργειακό καταναλωτικό προφίλ της χώρας για τον μήνα Αύγουστο, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του μηνιαίου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση αφορά την υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα, που έφθασε στο 40%, ενώ αν προσθέσουμε και την υψηλή συμμετοχή των νερών (βλέπε υδροηλεκτρικά έργα), η συνολική συμμετοχή των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας φθάνει το 48%, που θεωρείται ένα από τα υψηλότερα για ευρωπαϊκή χώρα.
Οι πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις του Δελτίου του ΙΕΝΕ για τον μήνα Αύγουστο συνοψίζονται ως εξής:
Μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου τον Αύγουστο στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) τον Αύγουστο του 2023 εμφανίστηκε μειωμένη κατά 3% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα 109.33 ευρώ/MWh, ενώ μειώθηκε κατά 75% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022. Σε τροχιά αποκλιμάκωσης βρίσκονται και οι τιμές στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας, με τη μέση τιμή για τον Αύγουστο να διαμορφώνεται στα 28,1 ευρώ/MWh από 30,6 ευρώ/MWh τον Ιούλιο του 2023 και μειωμένη κατά 85% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022.
Όσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 5,061,690 MWh τον Αύγουστο του 2023, κινούμενη καθοδικά σε σύγκριση με τον Ιούλιο.
Μειωμένη, επίσης, εμφανίζεται η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον Αύγουστο του 2023, καλύπτοντας το 39% του μείγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που ανήλθε στο 41%. Επίσης, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και φυσικό αέριο τον Αύγουστο ανήλθε σε 1,926,532 MWh και 1,889,188 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα νερά έφτασε τις 376,199 MWh.
Το μείγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή τον περασμένο Αύγουστο χαρακτηρίστηκε από ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου, συνεισφέροντας κατά 40% και 39%, αντίστοιχα.
Παραγωγή Ενέργειας (MWh) και Μείγμα Καυσίμου για τον μήνα Αύγουστο
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμου της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, ενώ η συνεισφορά των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 11%. Ειδικότερα, το μερίδιο του φυσικού αερίου τον Αύγουστο του 2023 ήταν στο 39% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, που ανήλθε στο 46%, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στο 40% τον περασμένο Αύγουστο, από 29% τον Αύγουστο του 2022.
Η μέση ημερήσια εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2023 ανήλθε στις 26,609 MWh και η μέση μηνιαία εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τις 824,873 MWh, καταγράφοντας μειωμένες εισαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Ομοίως, η μέση ημερήσια εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2023 ανήλθε στις 14,682 MWh και η μέση μηνιαία εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στις 455,131 MWh, καταγράφοντας αυξημένες εξαγωγές σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, η Ελλάδα παρέμεινε καθαρά εισαγωγός χώρα ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, με συνολικές καθαρές εισαγωγές 369,742 MWh, μειωμένες κατά 55% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023.
Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον Αύγουστο του 2023 ανήλθαν σε 4,6 TWh, μειωμένες κατά 13% σε μηνιαία βάση και κατά 16% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους. Η συνεισφορά του LNG τον περασμένο Αύγουστο κινήθηκε σε υψηλό ποσοστό, καλύπτοντας το 52% των εισαγωγών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Νέα νομοθεσία για τις ΑΠΕ
Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα τη νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδόν διπλασιάζοντας το μερίδιό τους στην κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ στο 42,5% ώς το 2030, από 22% που είναι σήμερα. Η νέα οδηγία προβλέπει κι έναν πρόσθετο στόχο στο 45%, που θα προσπαθήσουν να επιτύχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Όλα τα κράτη μέλη θα συμβάλουν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων στον κλάδο των μεταφορών, στη βιομηχανία και στα κτήρια, με στόχο να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αυτούς τους τομείς.
Ειδικότερα, η νέα οδηγία προβλέπει επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο σκοπός είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU της ΕΕ, ούτως ώστε η ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα κράτη μέλη θα σχεδιάσουν περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποβάλλονται σε απλοποιημένη και γρήγορη διαδικασία χορήγησης αδειών. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα θεωρείται επίσης «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος», γεγονός που θα περιορίσει τους λόγους νομικών αντιρρήσεων σε νέες εγκαταστάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την υιοθέτηση των δύο τελικών πυλώνων της νομοθετικής της δέσμης “Fit for 55” για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030. Με την υιοθέτηση σήμερα της αναθεωρημένης Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και του Κανονισμού Αεροπορίας ReFuelEU, η ΕΕ έχει πλέον νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους που καλύπτουν όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επιφέρει την αλλαγή που χρειαζόμαστε για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το κάνει λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των πολιτών μας και παρέχει ευκαιρίες για την ευρωπαϊκή μας βιομηχανία. Η νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, και είμαι πολύ ικανοποιημένη που βρισκόμαστε σε καλό δρόμο ακόμα και για να ξεπεράσουμε αυτόν τον στόχο. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την Ευρώπη και τους παγκόσμιους εταίρους μας ότι η πράσινη μετάβαση είναι δυνατή, ότι η Ευρώπη τηρεί τις υποσχέσεις της».
Η νέα οδηγία εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές στα μέσα Σεπτεμβρίου και το πράσινο φως που έδωσε το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη μέλη), ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη ισχύος της.
Κομισιόν: Ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας
Προτεραιότητα αποτελεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με νέες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) υπό εξέλιξη, οι οποίες θα διπλασιάσουν την τρέχουσα δυναμικότητα των ΑΠΕ, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να συνεχιστεί η επέκταση του δικτύου, περιλαμβανομένων και των διασυνδέσεων (π.χ. Ευρώπης και Ασίας).
Κατά την Κομισιόν, η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα, περιλαμβανομένης και της θέσπισης κοινών καθεστώτων αμοιβής για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συστήματα αποθήκευσης μη συνδεδεμένα με τον μετρητή, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την υψηλή αστάθεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από την έκθεση προκύπτει πως, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, συνήθως υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της χερσαίας αιολικής δυναμικότητας για τη συμπλήρωση της ηλιακής ενέργειας θα εξακολουθήσει να είναι σημαντική.
Όσον αφορά στην επιτάχυνση της εγκατάστασης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά την ΕΕ, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί πλήρως το νέο νομικό πλαίσιο που εγκρίθηκε το 2022, το οποίο προβλέπει ότι οι απαιτούμενες άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έργα αποθήκευσης μπορούν να εφαρμοστούν εντός 14 μηνών.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ