Δανειακές ρυθμίσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποίησαν οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων (servicers) που συνεργάστηκαν με πάνω από 100.000 οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Η πλειοψηφία των ρυθμίσεων αφορά σε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια). Αναλυτικότερα, το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ αφορά σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,6 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων αναφέρει:

Συνεπείς στη δέσμευσή τους για διαφάνεια και τακτή ενημέρωση του κοινού αναφορικά με τις πρωτοβουλίες διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επικοινωνία με τους οφειλέτες, οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων δημοσιεύουν τον απολογισμό έργου για το Εννεάμηνο 2023.

Συνολικά, στις 30.9.2023 τα υπό διαχείριση δάνεια διαμορφώθηκαν σε 89 δισ. ευρώ (περιλαμβανομένων δανείων ύψους 69 δισ. ευρώ εκτός τραπεζικών ισολογισμών, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του Ληξιπρόθεσμου Ιδιωτικού Χρέους στην Χώρα).

Για την αποτελεσματική επίλυσή τους οι Εταιρείες Διαχείρισης συνεχίζουν να επικεντρώνονται πρωταρχικά στην επίτευξη συναινετικών λύσεων ρύθμισης με όλους τους δανειολήπτες, στρατηγική η οποία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία Εννεαμήνου 2023.

Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023  οι Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων συνεργάστηκαν με πάνω από 100.000 οφειλέτες προκειμένου να αποπληρώσουν τις οφειλές τους και να ανακτήσουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από δίκαιες και συναινετικές ρυθμίσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ρυθμίσεων αφορά σε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια). Αναλυτικότερα, το ποσόν των 3,5 δισ. ευρώ αφορά σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,6 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνεπείς δανειολήπτες με οφειλές συνολικού ύψους 3,36 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν στα προγράμματα προσωρινής ισχύος (12 μηνών) που εκπόνησαν και έθεσαν σε εφαρμογή τον Μάιο 2023 οι Εταιρείες Διαχείρισης για το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων βάσης.
Σημαντική είναι και η συμβολή των Εταιρειών του Κλάδου στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τον οποίο υποστηρίζουν ως ένα επιπλέον εργαλείο για τη διευθέτηση οφειλών, κυρίως φυσικών προσώπων και μικρών επιχειρήσεων με οφειλές σε πολλούς πιστωτές.  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, η εγκρισιμότητα σε πλήθος αιτήσεων από πλευράς Εταιρειών Διαχείρισης Δανείων έφτασε στο 76% τον Σεπτέμβριο 2023, με τις συνολικές εγκρίσεις ρυθμίσεων οφειλών μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, να ανέρχονται σε 0,5 δισ.  Οι Εταιρείες-μέλη της ΕΕΔΑΔΠ θα συνεχίσουν να εστιάζουν στην παρακολούθηση της ομαλής αποπληρωμής των υλοποιημένων λύσεων ειδικά για οφειλέτες με χαμηλό ύψος οφειλών.

Παράλληλα με την επίτευξη ρυθμίσεων, τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν το βασικό προσανατολισμό των Εταιρειών Διαχείρισης στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους οφειλέτες. Όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία Εννεαμήνου 2023, οι      Εταιρείες Διαχείρισης:

Δέχθηκαν πάνω από 124.000 κλήσεις τον μήνα, κατά μέσο όρο,  έναντι 114.000 την ίδια περίοδο του 2022. Παρά την αύξηση του πλήθους εισερχόμενων κλήσεων, το μέσο επίπεδο εξυπηρέτησης (service level) στα τηλεφωνικά κέντρα των Εταιρειών ανήλθε στο 90% τον Σεπτέμβριο του 2023.

Επεξεργάστηκαν πάνω από 25.000 αιτήματα το μήνα απαντώντας σε κάθε ένα από αυτά εντός του πλαισίου που προδιαγράφεται από το κανονιστικό πλαίσιο (μέσοι όροι αριθμού αιτημάτων και χρόνου απόκρισης).

Διευθέτησαν περίπου 7.500 παράπονα πελατών, με μέσο χρόνο απόκρισης σημαντικά μικρότερο της εποπτικής απαίτησης, και βελτιωμένο κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.