Alumil, Epsilon Net, ΕΛΤΟΝ πληθαίνουν οι περιπτώσεις εισηγμένων που είτε ανακοινώνουν σημαντική μείωση μεγεθών 6μηνου είτε αναπροσαρμόζουν εκ των υστέρων οικονομικά αποτελέσματα, προβλέψεις κ.λ.π
Τρίτο “κρούσμα” στον ίδιο μήνα, γεγονός πρωτόγνωρο σύμφωνα με χρηματιστές που είναι στην αγορά από την εποχή της Σοφοκλέους 10.
Στις 15 Σεπτεμβρίου η Alumil ανακοινώνει ηχηρή μείωση EBITDA- στα 17,3 εκατ. € από 39,8 εκατ €, δηλαδή -56,5% χαμηλότερα, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Μυλωνά να την αποδίδει στη σημαντική υποχώρηση της τιμής του αλουμινίου, τις αυξημένες χρεωστικές συναλλαγματικές διαφορές -πέραν του…ανένδοτου, που κήρυξε κατά των servicers-
Μία εβδομάδα αργότερα η Epsilon Net ανακοινώνει προσαρμογή προς το χειρότερο μεγεθών της μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ζητούσε διευκρινίσεις για την επαναξιολόγηση της λογιστικής εφαρμογής των οδηγιών (του ΔΠΧΑ2) αναφορικά με το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης. Εκ των υστέρων “επανακοστολόγηση” των stock options με συνέπεια την σημαντική μείωση στα αποτελέσματα 2022.
Κάτι που η εισηγμένη εάν δεν παρέμβαινε η Κεφαλαιαγορά το πιθανότερο να μην επανεξέταζε.
Και πάνω που στην αγορά αναζητούνται σημεία εξισορρόπησης ( * ) έρχεται να “τριτώσει” το κακό, που λένε, με την ΕΛΤΟΝ.
Μείωση 67,43% στα κέρδη 6μηνου 2023, στα 1,55 από 4,74 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2022.
Ανάλογη πτώση στα ebitda 55,16%, στα 5,04 από 11,24 εκατ.
Στο μείον -14% η μετοχή, παράλληλα με την συνεχιζόμενη διόρθωση της EpsilonNet (31,47% την επίμαχη εβδομάδα) και της Alumil (-35,87%)
Δεδομένου ότι την Παρασκευή λήγει η περίοδος για την ανακοίνωση μεγεθών 6μηνου, στην αγορά επικρατεί εύλογη επιφυλακτικότητα για το αν θα προκύψει και άλλο ανάλογο κρούσμα.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ευρύτερο καθώς από το δεύτερο τρίμηνο (2023) έχουν αρχίσει να “αποτυπώνονται” οι πρώτες συνέπειες του ασφυκτικού περιβάλλοντος (υψηλός πληθωρισμός/ακριβό χρήμα/μείωση ζήτησης) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.