Την προηγούμενη Τρίτη η Fitch υποβάθμισε το ΑΑΑ της οικονομίας των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2011.
Ενέργεια που χαρακτηρίστηκε από “αστεία” και ακατανόητη μέχρι εκτός χρονισμού- σε μία συγκυρία που η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αποδεικνύεται αρκετά ανθεκτική.
Πολλοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν την σημασία της Fitch πλην όμως ορισμένοι “αντιθετικοί” θύμισαν ότι και η Standard & Poor’s που είχε στερήσει το ακριβό ΑΑΑ το μακρινό 2011 έκτοτε ουδέποτε το επανάφερε, διατηρώντας- μέχρι σήμερα- το ΑΑ+. Ουσιαστικά η Moody’s είναι το αμερικανικό σπίτι που αξιολογεί με ΑΑΑ την οικονομία των ΗΠΑ.
Στην αιτιολόγηση της κίνησης της η Fitch επικαλέστηκε- μεταξύ άλλων- τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις με αφορμή το ανώτατο όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αλλά και της “διαβρωμένης” θέσης του περιφερειακού τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Εύλογα τα ερωτήματα για αμφότερα τα ζητήματα: η βαθύτατα διχασμένες πολιτικά ΗΠΑ- με εκλογική την επόμενη χρονιά- διασφαλίζει απόλυτα τις αγορές πως δεν θα προκληθούν και άλλες κρίσεις; αλήθεια ποιος βάζει το “χέρι στην φωτιά”; παράλληλα το “τραυματισμένο” regional banking sector δεν δημιουργεί την παραμικρή ανησυχία
πως θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα;
Οντως το 2023 δεν είναι 2011, όμως ούτε τα δυσθεώρητα μεγέθη κρατικού χρέους είναι ίδια, όπως δεν είναι το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η επιχειρηματικότητα, τα γεωπολιτικά κ.λ.
Σε αυτή την συγκυρία έρχεται η Scope Ratings και αναβαθμίζει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, είχε προηγηθεί ο ιαπωνικός, ακολουθούν αρχές Σεπτεμβρίου οι ΚαναδοΑμερικανοί.
Εχει την σημασία του το θετικό momentum που έχει διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία, για αρκετές επιχειρήσεις.
Και αυτό κρατάει η αγορά.