«Πανδημία και Ηλεκτρονικές Πληρωμές στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας-παρουσίασης που παραχώρησε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο 10o Digital Banking Forum.

Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε σε μια πρώτη μελέτη που διενήργησε το 2014 το ΙΟΒΕ για τις χρήσεις καρτών. Η μελέτη αυτή είχε δείξει ότι “αν είχαμε διαδικασία σύγκλισης της χρήσης καρτών κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης, στην πορεία αυτής της σύγκλισης θα είχαμε έξτρα 3, 5 δις ευρώ από τον ΦΠΑ”.

Όπως ανέφερε, “δεν περιμέναμε ότι θα υπήρχαν -πέραν των κινήτρων της Πολιτείας- και 2 ακόμη ατυχή συμβάντα που θα έδιναν ώθηση στη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ήταν το καλοκαίρι του 2015 και η πανδημία που έκανε 2 πράγματα, αύξησε τις συναλλαγές από απόσταση αλλά ακόμα και οι συναλλαγές με φυσική παρουσία θεωρήθηκε ότι ήταν πιο ασφαλές να γίνουν με κάρτα παρά με χαρτονομίσματα”.

Στην νέα έρευνα ο κ. Βέττας παρουσίασε τη διαπίστωση ότι από το 2015 και μετά χρήση καρτών εκτοξεύτηκε και ως προς την αξία και ως προς τον αριθμό. Ενδεικτικά ο μέσος όρος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 12 φορές. Το 2022 για πρώτη φορά το σύνολο των εγχώριων συναλλαγών ξεπέρασε το σύνολο των αναλήψεων μετρητών. Την ίδια ώρα η μέση αξία της συναλλαγής πέφτει.

Ο κ. Βέττας ανέφερε ακόμα ότι συγκλίνουμε στον μέσο όρο της ευρωζώνης στην κατανάλωση, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο θεωρείται ιδιαίτερα θετικό. 

 

Συνεχίζοντας, είπε ότι ο λόγος για τον οποίο διακρίνεται μια εμμονή για τη χώρα μας στο να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, είναι ότι υπάρχει μεγάλο κενό του ΦΠΑ,δεν ξέρουμε πόσος είναι αλλα μπορούμε να τον υπολογίσουμε.

Όπως έδειξε η έρευνα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε μεγάλη ανοδική πορεία για όλων των ειδών τις συναλλαγές με προπληρωμένη κάρτα. Αύξηση καταγράφηκε και για όλα τα προιόντα και όλα τα κανάλια.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει είναι σύμφωνα με τον κ. Βέττα εάν η ένταση στη χρήση τους που παρατηρήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχιστεί και μετέπειτα και εάν ναι, με ποιον ρυθμό. “Η απάντηση είναι ότι αυτό που συνέβη είναι μια επιτάχυνση της χρήσης τους και θα έχει συνέχεια. Δεν έγινε και τελείωσε, οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας των νοικοκυριών είχαν μόνιμα χαρακτηριστικά”.

Ο κ. Βέττας κατέληξε αναφέροντας έναν προβληματισμό:

“Υπάρχουν τμήματα αγοράς πιο ύποτα για φοροδιαφυγή όπου η χρήση καρτών δεν έχει προχωρήσει” είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Ολόκληρη η παρουσίαση στο παρακάτω link

Πανδημία και Ηλεκτρονικές Πληρωμές_Βέττας_Digital Banking Forum_30May2023

ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ