- “Στο κόκκινο η ξηρασία στην Ουρουγουάη, έχει νερό μόνο για 10 ημέρες…”, !.
- Εύλογη η κινητικότητα το διήμερο στα ….ETFs εταιρειών επεξεργασίας-ύδρευσης λ.χ. Global X Clean Water, First Trust Water, iShares MSCI Water Management Multisector e.t.c
- Ανάλογη εικόνα και για μετοχές εταιρειών όπως, Veolia, Xylem, SJW, CWT κ.α.
Η κυβέρνηση της Ουρουγουάης επιδοτεί τώρα το εμφιαλωμένο νερό στην πρωτεύουσα Μοντεβιδέο και τις γειτονικές πόλεις καθώς η τριετής ξηρασία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση πόσιμου νερού στη χώρα της Νότιας Αμερικής εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα.
- «Πρόκειται για ξηρασία όπου έβρεξε 60% λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε να βρέξει σε ένα χρόνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάλε Που , σημειώνοντας ότι η ποιότητα του νερού μπορεί να μειωθεί.
Οι χαμηλές βροχοπτώσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη νότια περιοχή της Νότιας Αμερικής προκάλεσαν σοβαρή ξηρασία τον περασμένο χρόνο, επηρεάζοντας τις καλλιέργειες στη γειτονική παραγωγό σιτηρών Αργεντινή και προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα αγροκτήματα.
Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή Paso Severino, η οποία εξυπηρετεί περισσότερους από τους μισούς των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουρουγουάης, είναι σε «ιστορικά χαμηλά», σύμφωνα με την κρατική εταιρεία ύδρευσης Obras Sanitarias del Estado (OSE), περίπου στο 10% της χωρητικότητας.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι έχει περίπου 6,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, πολύ μακριά από τον μηνιαίο μέσο όρο των 60 εκατομμυρίων.
Για την τροφοδοσία της πρωτεύουσας χρειάζονται καθημερινά περίπου 650.000 κυβικά μέτρα.
Η μείωση των αποθεμάτων γλυκού νερού στην κύρια δεξαμενή της χώρας ανάγκασε τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης στα τέλη Απριλίου να αναμίξει τις προμήθειες με νερό από τις εκβολές του Ρίβερ Πλέιτ, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα νατρίου και χλωριδίων.
- «Έχω ένα κατάστημα και πουλάμε πολύ εμφιαλωμένο νερό»,είπε ο Λουίς Ροντρίγκεζ της Canelones.
Η οργή του κοινού για τη λειψυδρία αυξάνεται με τις διαδηλώσεις στους δρόμους που προγραμματίζονται στην πρωτεύουσα την Τετάρτη.
Το νερό για ανθρώπινη κατανάλωση στερεί την ύδρευση στην καλλιέργεια σόγιας, τη κτηνοτροφία και τη δασοκομία….