Τέσσερις χρεοκοπίες σε 2 μήνες, ένα red alert στην πάλαι ποτέ χώρα-άβατον για το τραπεζικό σύστημα και δύο συνεδριάσεις με τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών FED και ECB επί ξυρού ακμής.
Δεν το λες κανονικότητα για τις αγορές.
Ενδεχομένως να είναι υπερβολή να προεξοφληθεί πως αυτά- και όσα προοιωνίζονται- συνθέτουν remake της κρίσης του 2008 πλην όμως ηχούν σαν…καμπάνα προειδοποίησης του συστήματος.
Η εσπευσμένη- και κατά παρέκκλιση των κανόνων- απορρόφηση της (υπό χρεοκοπία) First Republic από την JP Morgan Chasse επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την ετοιμότητα Αρχών και Συστήματος.
Μία λεπτομέρεια:
- Tο τι πήρε η JP Morgan Chasse από την First Republic Bank έγινε γνωστό, παραμένει ωστόσο άγνωστο έναντι ποιων ανταλλαγμάτων από την FED και την Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων FDIC (Federal Deposit Insurance Corp).
Κατά παρέκκλιση των κανόνων και η αναγκαστική απορρόφηση της Credit Suisse από την UBS, με την διαδικασία να υπολογίζεται πως θα χρειαστεί 2,5-3 χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως λειτουργικά.
Σε αυτή την συγκυρία η FED σήμερα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB). αύριο ανακοινώνουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, με το ερώτημα να μην αφορά τόσο εάν θα είναι 25 μ.β ή 50 μ.β όσο την πολιτική που θα ανακοινώσουν Jerome Powell και Christine Lagarde.
Σε δυσχερέστερη θέση η Γαλλίδα, καθώς σήμερα- αύριο θα συζητηθεί εκτενέστερα το πρόβλημα του “πληθωρισμού απληστίας”.
- Σύμπτωμα, που ακροθιγώς είχε συζητηθεί στην συνεδρίαση του Μαρτίου- καθώς αφορά στο σπιράλ ανόδου τιμών, που ενεργοποιείται από τα αυξημένα εταιρικά κέρδη– έκτοτε συναντάται όλο και περισσότερο στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα.
Σαν να λέμε, απ’ αλλού περίμεναν τον πληθωρισμό (δομικό) οι illuminati της ΕΚΤ και από αλλού τους έρχεται (απληστίας).