του Enrique Diaz-Alvarez
Οι τυπικοί συσχετισμοί της αγοράς κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα. Η αναγκαστική συγχώνευση της Credit Suisse με την UBS καθησύχασε προσωρινά τις ευρωπαϊκές τραπεζικές ανησυχίες.
Ωστόσο, μια αύξηση των επιτοκίων μεν, ακολουθούμενη δε από έναν ήπιο λεκτικό τόνο («dovish hike») από τη Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και οι φόβοι για μείωση των τραπεζικών πιστώσεων στις ΗΠΑ οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου επηρεάστηκαν από τη μία από τις τραπεζικές ανησυχίες και από την άλλη από το θετικό αντίκτυπο των μελλοντικά χαμηλότερων επιτοκίων, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα σχεδόν αμετάβλητα, ενώ τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κυρίως ενισχύθηκαν.
Η κορώνα Νορβηγίας ήταν το νόμισμα που ξεχώρισε την περασμένη εβδομάδα, με ώθηση για άνοδο από την επιθετική στάση της κεντρικής τράπεζας.
- Παντού αυξάνεται η μεταβλητότητα, ιδιαίτερα στις αγορές σταθερού εισοδήματος.
Αυτήν την εβδομάδα θα κυριαρχήσουν οι εκθέσεις για τον πληθωρισμό και (πιθανότατα) οι ειδήσεις για τις τράπεζες.
Η προκαταρκτική έκθεση για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Μάρτιο που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή, θα αποτελέσει το επίκεντρο της εβδομάδας. Οι αγορές αναμένουν ένα ακόμη υψηλό ρεκόρ στο βασικό δομικό δείκτη.
Η έκθεση για τον πληθωριστικό δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, PCE, των ΗΠΑ αργότερα την ίδια ημέρα αφορά το Φεβρουάριο, επομένως δε θα πρέπει να έχει τον ίδιο αντίκτυπο.
Εκτός αυτών, αναμένεται η ανακοίνωση και στοιχείων δευτερευούσης σημασίας από τις κύριες οικονομικές περιοχές.
Στερλίνα
Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε μία ακόμη αναδίπλωση την περασμένη εβδομάδα. Μια πραγματικά δυσάρεστη έκπληξη για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκε στην αρχή της εβδομάδας ώθησε την Τράπεζα να ανακοινώσει ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Η ρητορική έγινε επίσης επιθετική, με έμφαση στις πρόσφατες θετικές εκπλήξεις στον τομέα της ανάπτυξης. Δύσκολα θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά:
ο δομικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 6,2%, και έφτασε σε ένα άνευ προηγουμένου +0,5% πάνω από το επίπεδο των εκτιμήσεων, αντιστρέφοντας εντελώς τη μέτρια πρόοδο των τελευταίων μηνών.
Συνδυάζοντας τη γενικά θετική νότα των ανακοινώσεων των μακροοικονομικών στοιχείων, την απότομη αύξηση του πληθωρισμού και τη φαινομενικά επιθετική στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας, πιστεύουμε ότι ενισχύεται η πιθανότητα αποδυνάμωσης της Στερλίνας.
Ευρώ
Η αντίθεση μεταξύ της επιθετικής ρητορικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της μετριοπαθούς αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του επιχειρηματικού κλίματος που έφεραν οι δείκτες PMI για τον Μάρτιο ενίσχυσαν το κοινό νόμισμα στο πρώτο μισό της εβδομάδας.
Ωστόσο, οι φήμες για τη Deutsche Bank και η γενική νευρικότητα ανάγκασαν το ευρώ να εγκαταλείψει τα κέρδη του την Παρασκευή, γεγονός που καταδεικνύει την αστάθεια και τη νευρικότητα στις αγορές.
Τις φήμες διέψευσε ο Γερμανός Καγκελάριος Scholtz και αυτό ήταν αρκετό για να κλείσει το ευρώ την εβδομάδα με μέτρια άνοδο έναντι του δολαρίου. Ο δομικός πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, αναμένεται να ανέλθει σε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό επίπεδο, και οι ευρωπαϊκές τράπεζες φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τις αντίστοιχες αμερικανικές, επομένως, αναμένουμε να μην ανακοπεί η πορεία ανόδου των επιτοκίων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο θα είναι θετικό για το ευρώ.
Δολάριο ΗΠΑ
Μετά από έντονες και διαρκείς αναθεωρήσεις κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι αγορές καταστάλαξαν σε μια πρόβλεψη αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης για τη συνεδρίαση της Fed την περασμένη εβδομάδα, και αυτό ήταν που ανακοίνωσε τελικά ο Πρόεδρος της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ. Ωστόσο, η δήλωση που συνόδευε την απόφαση για το ύψος της αύξησης καθώς και η συνέντευξη Τύπου κατέστησαν σαφές ότι η Τράπεζα αναμένει κάποιου βαθμού χρηματοπιστωτική σύσφιξη ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αναταραχής. Αυτό σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα είναι προσεκτική έως ότου φανεί η έκταση αυτής της σύσφιξης τους επόμενους δύο μήνες. Ακόμη, σημαίνει ότι το χάσμα στα επιτόκια ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και των περισσότερων άλλων χωρών της G10 κλείνει τώρα ταχύτατα, κάτι που θα πρέπει να έχει αρνητικές συνέπειες για το δολάριο ΗΠΑ.
- {O Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Risk Officer της Ebury}