του Νίκου Κωτσικόπουλου

Δύο μεγάλες κινήσεις που έκανε ο πρόεδρος Jo Biden και η FED έχουν αλλάξει εντελώς το σκηνικό στις αγορές και προετοιμάζουν το έδαφος καταρχήν για  «στάση» της υφεσιακής πολιτικής αύξησης επιτοκίων και στη συνέχεια (ίσως μετά από δύο τρία μικρά «ατυχήματα» ή μετά από ένα μεγάλο), για πλήρη αντιστροφή, με παροχή ρευστότητας και μείωση επιτοκίων.

Αυτό πιστεύουν οι αναλυτές μεγάλων οίκων όπως η Goldman Sachs και η UBS αν και το εκφράζουν καλυμμένα και διπλωματικά.

Εξαρτάται απλά από το πότε θα συμβεί το μεγάλο ατύχημα αν δηλαδή συμβεί φέτος ή συμβεί του χρόνου για να δούμε την αντιστροφή της πολιτικής. Εναλλακτικά, μπορεί να αποφύγουμε «σοβαρό ατύχημα» φέτος, αλλά να δούμε απλά στάση και παραμονή των επιτοκίων σε αυτά τα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα από ένα ή δύο μήνες.

Το βασικό σενάριο είναι αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή έστω τον Μάιο από FED- ΕΚΤ, κατά 0,25% σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Μένει να επιβεβαιωθεί όμως. Αλλά μπορεί να φέρει ατύχημα.

Τι μπορεί να συμβεί;

Το μόνο βέβαιο αν συνεχίσουν ακόμα και ηπιότερα με μικρές αυξήσεις τύπου 0,25% (έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τις jumbo αυξήσεις) και ανά μεγαλύτερα διαστήματα, τα ατυχήματα παραμονεύουν. Δεν συμβαίνει τίποτα άλλο και οι καταθέσεις είναι μία χαρά και ο καπιταλισμός ακόμα καλύτερα.

Ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ορθά, την προστασία των καταθέσεων. Έτσι έπρεπε να κάνει.

Αλλιώς ο κίνδυνος να χάσουν τα χρήματά τους ανύποπτοι Αμερικανοί φορολογούμενοι επειδή η FED αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό (που αυξάνεται λόγω πολέμου και στροφής στην πράσινη ενέργεια), θα ήταν τεράστιος. Και ο ηθικός κίνδυνος από την έλλειψη προστασίας επίσης θα ήταν τεράστιος.

Η άλλη μεγάλη κίνηση ήταν αυτή της FED που έστω και αργοπορημένα παρείχε ρευστότητα στο άρτιο σε όλους τους δανειστές που καταθέτουν ομόλογα ως εγγύηση δανείου για να αντιμετωπίσουν βραχυχρόνιο πρόβλημα ρευστότητας.

  • Η πτώση των αμερικανικών ομολόγων είναι επίσης κίνδυνος και πλήττει επενδυτές, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες Αμοιβαία και τις αποταμιεύσεις και συντάξεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ήδη στο στόχαστρο είχαν μπει οι μικρές αμερικανικές τράπεζες και όχι ένα-δύο και η αντίστροφη μέτρηση για πολλά μικρά ατυχήματα που θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά και στρέβλωση είχε ξεκινήσει.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν περισσότερα κεφάλαια και προστατεύονται. Οι μικρές τράπεζες όχι.

Άρα;

Bank run και μεταφορά καταθέσεων από μικρές τράπεζες στα μεγάλες. Αυτό θα έβλαπτε και τις μεγάλες.

Που θα έβρισκαν τα χρήματα για να δώσουν τόκους; θα έκαναν ότι και η SVB;

Αυτό φαίνεται ότι αποφεύγεται τώρα και οι αγορές αντιδρούν παντού θετικά με μοχλό τις τράπεζες.

Συμβαίνει και στο ΧΑ τώρα.

Συμβαίνει όμως και στη Wall Street στην προσυνεδρίαση.

Ειδικότερα, η First Republic Bank βλέπει τη μετοχή της στις προσυνεδριακές συναλλαγές να πραγματοποιεί διψήφιο άλμα έως και 28% έπειτα από την βουτιά ρεκόρ 62% που σημείωσε χτες, ενώ η PacWest Bancorp σημειώνει ράλι έως 40% μετά τις απώλειες 21%, όπως και η Western Alliance Bancorp που ενισχύεται κατά 22% μετά το -47%.

Μαζί τους ανοδικά αντιδρούν και μεγαλύτερες τράπεζες όπως η Bank of America που κινείται στο +3,2% έπειτα από το -5,8% στη χτεσινή συνεδρίαση και η Citigroup με +2% έπειτα από το -7,45%. Παρομοίως, οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και JP Morgan ενισχύονται όλες περισσότερο από 1% μετά από πτώσεις 2%- 3,7% χθες.