H μάχη κατά του πληθωρισμού θα συνεχιστεί και το 2023.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος, σύμφωνα με τα πρακτικά της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας FED που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και αφορούν την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αύξησαν το βασικό τους επιτόκιο άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα. Κανένας αξιωματούχος δεν αναμένει περικοπή επιτοκίων εντός του 2023, σύμφωνα με τα πρακτικά

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, εξέφρασαν τη σημασία της διατήρησης της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής όσο ο πληθωρισμός παραμένει απαράδεκτα υψηλός.

Συμφώνησαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αλλά με πιο σταδιακό τρόπο.

Ο πρόεδρος της FED Jerome Powell
  • «Οι συμμετέχοντες γενικά παρατήρησαν ότι θα έπρεπε να διατηρηθεί μια περιοριστική πολιτική μέχρις ότου τα στοιχεία παρέχουν βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε σταθερή καθοδική πορεία στο 2%, κάτι που είναι πιθανό να πάρει κάποιο χρόνο.
  • Λαμβάνοντας υπόψη το επίμονο και απαράδεκτα υψηλό επίπεδο πληθωρισμού, αρκετοί συμμετέχοντες τόνισαν ότι η ιστορική εμπειρία προειδοποιεί κατά της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής»

Η κεντρική τράπεζα χρειάζεται τώρα να ισορροπήσει τη μάχη κατά της ανόδου των τιμών με τα ρίσκα μιας υπερβολικής επιβράδυνσης της οικονομίας και του ενδεχόμενου να επιβαρύνει περισσότερο τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, η πλειονότητα των αξιωματούχων έδωσε έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της ευελιξίας κατά τη μετατόπιση των επιτοκίων σε πιο περιοριστικό επίπεδο, κάτι που υποδηλώνει ότι οι μπορεί να είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση στις 31 Ιανουαρίου αλλά παραμένουν επίσης ανοιχτοί σε ένα πιο υψηλό τελικό επιτόκιο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ