Στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 έχουν υποχωρήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) στις χώρες της κεντρικής και Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ).
Πιο αναλυτικά, στην Ελλάδα ο όγκος των NPL μειώθηκε κατά 15,8 δισ.ευρώ (ήτοι κατά 45,7%) στη διάρκεια του 12μήνου έως τα τέλη Ιουνίου του 2022, χάρη στον υψηλό όγκο των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής». Η αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 10,6%.
Γενικότερα, τα «επισφαλή δάνεια» μειώθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή στο 2,6% πριν από έξι μήνες και κατά 6,9% στο 12μηνο έως τα τέλη Ιουνίου του 2022, στα 32,2 δισ.ευρώ, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ωστόσο, τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και ο πληθωρισμός θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην ποιότητα του ενεργητικού.
Το ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι σημειώθηκε μία αύξηση της τάξης του 0,9% των δανείων που βρίσκονται στο στάδιο 2, του ενεργητικού δηλ. που ενδεχομένως να επιδεινωθεί στο άμεσο μέλλον και να μετατραπεί σε επισφάλειες. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί περαιτέρω ανησυχίες ότι τα NPLs θα παρουσιάσουν αύξηση στο επόμενο διάστημα, καθώς έχουν φθάσει στο τέλος τους τα περισσότερα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, με τους δανειολήπτες να δέχονται πιέσεις από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τις μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις.