Σε ιστορικά υψηλά έφθασαν φέτος σε αρκετές χώρες οι τιμές της ενέργειας. Οι τιμές της βενζίνης, της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διέλυσε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με εξαιρετικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας εν μέσω ακραίας αστάθειας των τιμών. Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και το κόστος θέρμανσης το χειμώνα αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη.

Δεδομένων των παγκόσμιων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, το nfographic αποτυπώνει την τιμή της ενέργειας για τα νοικοκυριά ανά χώρα, με στοιχεία από το GlobalPetrolPrices.com.

  1. Βενζίνη

Με μέσο όρο 11,10 $ ανά γαλόνι (σ.σ. περίπου 3,8 λίτρα), τα νοικοκυριά στο Χονγκ Κονγκ πληρώνουν την υψηλότερη τιμή για βενζίνη παγκοσμίως- υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. 

Όπως το Χονγκ Κονγκ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει υψηλό κόστος βενζίνης, στα 8,60 $ ανά γαλόνι. Ως καθαρός εισαγωγέας βενζίνης, η χώρα έχει αντιμετωπίσει αυξημένες πιέσεις τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα νοικοκυριά στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Δανία έχουν το υψηλότερο κόστος βενζίνης στην Ευρώπη. Συνολικά, η Ευρώπη είδε τον πληθωρισμό να αγγίζει το 10% τον Σεπτέμβριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

 

2. Ηλεκτρικό ρεύμα

Εξαιρετική αστάθεια παρατηρείται επίσης στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πλειονότητα των υψηλότερων οικιακών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας είναι στην Ευρώπη, όπου οι τιμές της Δανίας, της Γερμανίας και του Βελγίου είναι περίπου διπλάσιες από αυτές της Γαλλίας και της Ελλάδας. Επιπλέον, ο τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι υπερδιπλάσιες ή τριπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,14 $ ανά κιλοβατώρα.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 32% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 16% ετησίως σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, την υψηλότερη αύξηση σε πάνω από τέσσερις δεκαετίες, τροφοδοτώντας υψηλότερο πληθωρισμό.

3. Παγκόσμια Τιμές Ενέργειας: Φυσικό Αέριο

Οκτώ από τις 10 περιοχές με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου παγκοσμίως είναι στην Ευρώπη, με την Ολλανδία να βρίσκεται στην κορυφή. Συνολικά, οι τιμές του φυσικού αερίου στην ήπειρο έχουν εξαπλασιαστεί σε ένα χρόνο από την εισβολή στην Ουκρανία.

Τα καλά νέα είναι ότι η φθινοπωρινή περίοδος ήταν σχετικά ζεστή, και ως εκ τούτου η ζήτηση στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 22% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με πέρυσι.

Εκτός Ευρώπης, η Βραζιλία έχει την τέταρτη υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι παράγει περίπου το ήμισυ της εγχώριας προμήθειας. Το υψηλό κόστος του φυσικού αερίου ήταν ιδιαίτερα μεγάλο για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, το οποίο έγινε βασικό πολιτικό ζήτημα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη έχει τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου στην Ασία, καθώς η πλειοψηφία εισάγεται μέσω δεξαμενόπλοιων ή αγωγών, αφήνοντας τη χώρα ευάλωτη σε κλυδωνισμούς τιμών.