Στην αγορά, αλλά με σαφώς διαφοροποιημένη περίμετρο, αναμένεται να ξαναβγεί το mega project Αριάδνη της PQH, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 14 δισ. ευρώ. 

Σχεδόν τρεις μήνες αφότου ο επίμαχος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος από τον εκκαθαριστή, με το διοικητικό του συμβούλιο να κρίνει ως μη ικανοποιητικές τις δύο υποβληθείσες προσφορές (από το consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal και την Ellington), οι πληροφορίες θέλουν το χαρτοφυλάκιο να διατίθεται εκ νέου προς πώληση – πιθανότατα από τις αρχές του νέου έτους – αλλά «σπασμένο» σε τέσσερα υποχαρτοφυλάκια. Υπενθυμίζεται πως ο όγκος του Αριάδνη ήταν και αυτός που ώθησε τους επενδυτές να συμπράξουν μεταξύ τους, αφού οι όποιες κρούσεις τους για μείωση της περιμέτρου έπεσαν στο… κενό. Όπως έχει γράψει το NPL Confidential, τα δάνεια του Αριάδνη έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά. Το πωλητήριο αφορά σε 97.000 δάνεια και αφορούν σε 72.000  δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Το ενδεχόμενο της κατάτμησης του Αριάδνη είχαν αφήσει ανοικτό πηγές της PQH, σημειώνοντας αμέσως μετά το «ναυάγιο» του περασμένου Ιουλίου: «Η πώληση είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που έχει ο εκκαθαριστής στη διάθεσή του. Θα επανεξετάσουμε εάν κάποια πώληση – με όποια μορφή – έχει νόημα μελλοντικά και θα λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις που χρειάζονται».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ