Ρημάζει το εμβληματικό «Παλατάκι» της Θεσσαλονίκης, ένα νεοκλασικό στολίδι που, πλέον, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 προοριζόμενο πιθανότατα να γίνει Κυβερνείο. Το 1963 δόθηκε για χρήση στη βασιλική οικογένεια για να διαμένει όταν επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, όμως η βασιλική οικογένεια έμεινε στους χώρους του μόλις μία βραδιά!

Στα χρόνια που το κτήριο παραμένει κλειστό, αξιοποιείται μόνο ο κήπος του φιλοξενώντας δεξιώσεις, συναυλίες και μουσικά πάρτι. Εκεί έγινε τον Μάιο του 2016 και η γαμήλια δεξίωση του Γιώργου Σαββίδη, πρωτότοκου γιου του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η βασιλική οικογένεια, όταν επισκεπτόταν τη Θεσσαλονίκη προτιμούσε να διαμένει στο πολυτελές και φημισμένο παραλιακό ξενοδοχείο της εποχής «Mediterranean Palas» («Μεντιτερανέ»). Το 1968 η χρήση του ακινήτου επέστρεψε στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας για να καλύψει τις ανάγκες του εκάστοτε υπουργού.

Μπορεί, λοιπόν, το διώροφο εμβληματικό νεοκλασικό οίκημα, που από το 2001 χαρακτηρίστηκε «διατηρητέο», να μην εξελίχθηκε σε βασιλική παραθεριστική κατοικία, αξιοποιήθηκε ωστόσο από αρκετά άλλα πρόσωπα της πολιτικής ζωής του τόπου. Αποτέλεσε χώρο διαμονής του Κωνσταντίνου Καραμανλή (ως πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας) αλλά και κατοικία ορισμένων εκ των εκτός Θεσσαλονίκης προερχομένων Υπουργών Βόρειας Ελλάδας και στη συνέχεια Μακεδονίας Θράκης. Στις αίθουσές του κινήθηκαν και στα δωμάτιά του κοιμήθηκαν και αρκετές ξένες πολιτικές προσωπικότητες (πρόεδροι δημοκρατίας, πρωθυπουργοί και βασιλείς).

Τελευταίος ένοικός του ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης. Έζησε εκεί την περίοδο 2004-2006. Όταν ανέλαβε ο διάδοχός του, Γιώργος Καλαντζής, το «Παλατάκι» ή “Κυβερνείο” όπως αλλιώς είναι γνωστό έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστεί, κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ. Ίσως να έπαιξε ρόλο σ΄αυτό (και) η ακολουθούμενη οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα.

Έκτοτε το κλειδωμένο «Παλατάκι» εγκαταλείφθηκε στις δυνάμεις του φθοροποιού χρόνου και των καιρικών συνθηκών. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε αυτά τα 16 χρόνια της εγκατάλειψής του είναι εμφανείς τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Αυτός είναι ο λόγος που μια Πρωτοβουλία Πολιτών υπό την ονομασία «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ» ανέλαβε ενεργό δράση εδώ και περισσότερο από μια διετία με σκοπό την ενημέρωση και την αφύπνιση των τοπικών (και όχι μόνο) δυνάμεων προκειμένου να σωθεί το «Παλατάκι».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ