Έχουν ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ οι πόροι που έχουν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

  •  «Είμαστε μεταξύ των 5 πρώτων χωρών που κατέθεσαν (30 Σεπτεμβρίου ) αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και η πρώτη χώρα που υπέβαλε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (σκέλος δανείων).
  • Στο Πρόγραμμα των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ.
  • Στο Πρόγραμμα των δανείων έχουν υποβληθεί 160 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 δισ. ευρώ. Ποσό -δίχως προηγούμενο για το ελληνικό Κράτος- που θα αυξηθεί περαιτέρω με τη δυναμική συμμετοχή στο «Ελλάδα 2.0» περισσότερων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
  • Αξιοσημείωτο είναι πως, ήδη, από τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος, το 40% των αιτήσεων αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Θ. Σκυλακάκης σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη τόνισε ότι

  • «Η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση του Κράτους, η μείωση της γραφειοκρατίας και ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός των κοινωνικών υποδομών αποτελούν την ουσία του Ταμείου Ανάκαμψης και των μεταρρυθμιστικών πολιτικών που υλοποιεί, σήμερα, η κυβέρνηση».

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα προχώρησε στην υποβολή του δεύτερου αιτήματος πληρωμών συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης