Από τα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τα οποία θα επισκεφθεί στις 10.30 το πρωί και θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αριστοφάνη Στεφάτο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την επιστροφή των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «εγχειρίδιο» της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας.
Πρόκειται για ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει κινητοποίηση και δεσμεύσεις τόσο από πλευράς της Πολιτείας όσο και από πλευράς των επενδυτών και εντάσσεται στην προσπάθεια για ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας, που θεωρείται επιβεβλημένη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο των ανακοινώσεων θα βρεθούν 4 θαλάσσια οικόπεδα:
- Δύο στο Ιόνιο («μπλοκ Ιόνιο» και «μπλοκ 10-Κυπαρισσιακός Κόλπος»)
- Δύο στο Αιγαίο («Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»), που θεωρούνται τα πλέον υποσχόμενα, λόγω της γειτνίασής τους με άλλα θαλάσσια οικόπεδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου είτε έχουν βρεθεί κοιτάσματα φυσικού αερίου (Ζορ στην Αίγυπτο, Λεβιάθαν στο Ισραήλ) είτε υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και η διαδικασία των ερευνών είναι πιο προχωρημένη από ό,τι στην Ελλάδα (Κύπρος).
To μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι διπλό:
- Να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας δεν θα αφήσει υπαρκτούς πόρους ανεκμετάλλευτους, αφετέρου να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρίες που ήδη έχουν πάρει άδειες για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων blocks στο Ιόνιο, αλλά και νότια και δυτικά της Κρήτης, ότι θα πρέπει να «βάλουν λεφτά»,
- Το ελληνικό κράτος θα στηρίξει τις προσπάθειες παρακάμπτοντας αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.
Τα πράγματα είναι πιο ώριμα στο Ιόνιο, όπου έγιναν τους προηγούμενους μήνες θαλάσσιες έρευνες και θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία των σεισμογραφικών ερευνών, ίσως και τους επόμενους μήνες.
Μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον, με βάση τα πρόδρομα στοιχεία, για την περιοχή νότια της Κρήτης, όπου συνεργάζονται η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ.
Είναι πιθανό να υπάρξει εμπλοκή άλλων εταιριών, με τις οποίες έχουν γίνει τροχιοδεικτικές επαφές τους προηγούμενους μήνες, ιδίως σε περίπτωση απόσυρσης κάποιας εκ των αναδόχων εταιριών.
Η διαδικασία θα κρατήσει κάποια χρόνια.
Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι σεισμογραφικές έρευνες, κάτι που θα κρατήσει ως το 2024, ενώ σειρά έχουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που θα κρατήσει άλλα δύο χρόνια μεσοσταθμικά.
Μετά θα ξεκινήσει η παραγωγής και οι εξορύξεις κατα την περίοδο 2028-2029, σε ορισμένες περιοχές των αδειοδοτημένων blocks, όπου τα πράγματα είναι πιο ώριμα.