«Εξαιρετικό» χαρακτηρίζει το σχέδιο της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ Martin Bijsterbosch, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, παράλληλα με τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Martin Bijsterbosch, τόνισε την πρόοδο που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το τέλος της περιόδου της αυξημένης εποπτεία. Με τον τρόπο αυτό είπε, θα βοηθήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους της.
«Η διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να υποστηριχθεί από μια συνεπή στρατηγική με πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν τις εναπομένουσες ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας», είπε ο Martin Bijsterbosch σε γραπτή απάντηση σε ερωτήσεις του πρακτορείου.
Αυτές οι ανισορροπίες προέρχονται από το υψηλό δημόσιο χρέος και τα προβλήματα στις τράπεζες της χώρας, είπε. Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν περιλαμβάνουν τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το Bloomberg σημειώνει ότι η Ελλάδα υπόκειται στη λεγόμενη ενισχυμένη επιτήρηση από τους επίσημους πιστωτές της από το 2018, όταν ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Αν και η διαδικασία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ήδη αυξάνονται με την προοπτική μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ φέτος.
«Παρά τις δυσκολίες από την πανδημία, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν με την υλοποίηση μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη», σύμφωνα με τον Bijsterbosch.
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό» το σχέδιο της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η Ελλάδα παραμένει δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα – ένα επίπεδο που αναμένει να ανακτήσει το αργότερο το 2023, αναφέρει το Bloomberg.
Το εθνικό σχέδιο για την βοήθεια της Ε.Ε. – το οποίο είναι γνωστό ως Ελλάδα 2.0 και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών πρωτοβουλιών – «αντιμετωπίζει μεγάλα και μακροχρόνια τρωτά σημεία της ελληνικής οικονομίας και περιλαμβάνει σημαντικά ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης», σημειώνει ο Bijsterbosch.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αν και μειώθηκαν από το υψηλό των 107 δισ. ευρώ το 2016, παρέμειναν στα 21 δισ. ευρώ περίπου τον Σεπτέμβριο.
Ο Bijsterbosch επισημαίνει ακόμα την «ουσιαστική πρόοδο» από τις τράπεζες στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος της πανδημίας στο νέο δανεισμό είναι μέχρι τώρα περιορισμένος. Ακόμα και έτσι, τονίζει ότι οι τράπεζες πρέπει να “επιταχύνουν τον ρυθμό” της αναδιάρθρωσης ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος.