Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το εγχώριο real estate για τις τράπεζες με την περίοδο των τελευταίων ημέρων ειδικά να κρύβει πολλές και μεγάλες εξελίξεις.

Απτό παράδειγμα η πιο ενεργή εμπλοκή της τράπεζας Πειραιώς στην Trastor ΑΕΕΑΠ, αυξάνοντας το ποσοστό της στο 96,8%  μετά τη συμφωνία για τη μεταβίβαση, έναντι 98 εκατ. ευρώ, του 52,07% που κατέχει Varde Partners  στην εισηγμένη Επενδυτική Ακινήτων.

Νέες εξελίξεις με βασικό ρόλο για τις τράπεζες θα πρέπει να αναμένονται και στην πολυσυζητημένη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού- Αλεξάνδρας:

  • Ένα μεγάλο βήμα για να προχωρήσει το project έγινε την περασμένη Παρασκευή 21/01 με την ψήφιση της τροπολογίας επί του άρθρου 45 του ν. 4809/2021 (Α’ 102) για τη «Διπλή Ανάπλαση» στις περιοχές της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, η οποία δίνει πλέον το δικαίωμα στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να εισπράττει επί 49 χρόνια (αντί για 15, όπως είχε αρχικά νομοθετηθεί) το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια και τις διαφημίσεις στο νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Βοτανικού προς εξυπηρέτηση των εξόδων συντήρησης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Η τροπολογία, μπήκε ως προσθήκη από το Υπουργείο Ανάπτυξης κι Επενδύσεων στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό και θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο ώστε να προχωρήσει το project.

Ο ρόλος των τραπεζών, πέραν της χρηματοδότησης, έχει να κάνει και με την επικείμενη συμφωνία για το ημιτελές σε ποσοστό 70% εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, το οποίο μετά την κατάρρευση του ομίλου πέρασε στα χέρια των Alpha και Πειραιώς.