Έξοδος στις αγορές παρά την επιβάρυνση του επενδυτικού κλίματος, στα διεθνή χρηματιστήρια.
Το mandate δόθηκε, από τον ΟΔΔΗΧ, αργά χθες το μεσημέρι εν μέσω επιφυλάξεων λόγω
- της εικόνας του δεκαετούς Αμερικανικού Ομολόγου (στο 1,845%),
- των futures του S&P από -1,54% χαμηλότερα
- εκτίναξης του Volatility Index στις 23,05 μονάδες.
Είναι σαφές, πως η ελληνική πλευρά, το οικονομικό επιτελείο ήθελε να περάσει το μήνυμα της στις πανίσχυρες αγορές, ειδικότερα προς…τα αιμοδιψή short funds, ότι η χώρα παραμένει σταθερή (συνεπώς αξιόπιστη ) ακόμη και εν μέσω αναταράξεων..
Τον δρόμο για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2022 άνοιξε η πρόσφατη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch.
- Η απόδοση του δεκαετούς Ελληνικού κρατικού ομολόγου στην ΗΔΑΤ σκαρφάλωσε έως και το 1,649% – νέο υψηλό 12 μηνών.
Έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό του 0,528% του περασμένου καλοκαιριού…
Επίσης σαφές, πως η σχέση που μεθοδικά “χτίζεται” με τις αγορές από την εποχή των mega swaps- επί ημερών Στέλιου Παπαδόπουλου και Δημήτρη Τσάκωνα, στον ΟΔΔΗΧ- και έκτοτε είναι ανθεκτική και έχει προοπτική, ορίζοντα περαιτέρω ενίσχυσης.
Σχέση μακροχρόνια, που το οικονομικό επιτελείο επουδενί θα διακινδύνευε ακόμη και με χειρότερο κλίμα στις διεθνείς αγορές.
- Προφανώς ένα “καπέλο” 50-70 μ.β δεν είναι ότι το καλύτερο σε σχέση με παλαιότερες εκδόσεις, πολύ δε περισσότερο με την αντίστοιχη περυσινή (Ιανουαρίου 2021), το “κουπόνι” θα είναι τσιμπημένο αλλά όταν η Ελληνική Δημοκρατία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα για εκδόσεις έως 12 δισ.€ -για το 2022- είναι υποχρεωτικό να υποστεί (και αποδεχτεί) το “καπέλο”.
Άλλωστε είναι τέτοια και διαχρονική η δυναμική στήριξη, η απορρόφηση, η “πλάτη” που βάζει από την άνοιξη του 2020, η ΕΚΤ αγοράζοντας ομόλογα χώρας που δεν έχει την εγγύηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ δε περισσότερο που το (δημόσιο χρέος) ξεπερνά το όριο του 200% (ως προς το ΑΕΠ).