Οι ελληνικές μετοχές είναι μεταξύ αυτών που δεν απειλούνται από μέτρα σύσφιξης της χαλαρής πολιτικής και το tapering. Αυτό πιστεύει η JP Morgan που σε τελευταία ανάλυσή της αναφέρει ότι η ελληνική αγορά βρίσκεται μεταξύ των αναδυόμενων που μπορούν να τοποθετηθούν οι επενδυτές.
Οι ελληνικές μετοχές αλλά και αγορές όπως Ρωσία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σαουδική Αραβία στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, βρίσκονται ψηλά μεταξύ όσων δεν έχουν να φοβηθούν τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ.
Επίσης ψηλά στις εκτιμήσεις του οίκου, είναι και οι Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Κίνα στην Ασία, αλλά και η Χιλή στη Λατινική Αμερική.
Το σκεπτικό της διεθνούς τράπεζας είναι ότι κυκλικοί τομείς, ιδίως ενέργεια, υλικά, βιομηχανίες και χρηματοπιστωτικοί τομείς, βρίσκονται ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να ποντάρουν οι επενδυτές ενόψει του tapering της Fed (σύσφιξη χαλαρών πολιτικών) και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Η JP Morgan είναι υπέρ του ρίσκου σε μετοχές στις αναδυόμενες αγορές ανάμεσά τους και την Ελλάδα για τους εξής λόγους:
*Έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη την τάση ανόδου παγκόσμιου ΑΕΠ,
*Ευνοούνται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική και
*Τη μείωση του μεγάλου κινδύνου της αγοράς από την πανδημία, που οδηγούν τα ασφάλιστρα κινδύνου σε χαμηλότερα επίπεδα
*Τα μακροοικονομικά είναι υγιέστερα από το 2013
Στις τοποθετήσεις, η αμερικανική τράπεζα διατηρεί την κατανομή υπέρ του ρίσκου με ισχυρή κυκλική κλίση και αυτό τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών overweight θέσεων σε μετοχές και εμπορεύματα που χρηματοδοτούνται από τις underweight θέσεις στα ομόλογα.
Αναμένει βελτίωση στην κατάσταση της πανδημίας, με τη Δέλτα να εξασθενεί και να σηματοδοτεί πιθανότατα το ουσιαστικό τέλος της πανδημίας.
Αυτό εκτιμά πως θα οδηγήσει σε μια ισχυρή κυκλική ανάκαμψη που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων πολλών δεκαετιών στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα αποθέματα και τις ευνοϊκές συνθήκες των ισολογισμών των καταναλωτών.
Τα σημάδια μιας διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης που εμφανίζονται, οφείλονται στην αλληλεπίδραση των πολιτικών για την πράσινη ενέργεια, των τριβών από την ανάκαμψη από την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Ωστόσο, εκτιμά ο οίκος, το πετρέλαιο παραμένει φθηνό έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων και πιστεύει ότι η οικονομία και οι αγορές μετοχών μπορούν να λειτουργήσουν καλά ακόμη και σε σημαντικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου, με κάποια αναπροσαρμογή της ισορροπίας και εναλλαγή κεφαλαίων.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, οι πιο συντηρητικοί διαχειριστές μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο. Η JP Morgan εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πρόσφατη υποχώρηση είναι μια ευκαιρία για αγορές στα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, λόγω των ενεργειακών ζητημάτων, την αύξηση του πληθωρισμού και τις αποδόσεις των ομολόγων και της κατανάλωσης.