Μειώθηκε στο 1,9% κάτω από τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο σύμφωνα με τη Eurostat και οι πιέσεις για να διακοπούν τα μέτρα υποστήριξης των οικονομιών δεν έχουν ουσιαστικό επιχείρημα για την ώρα.
Η μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% σε συνδυασμό και με την πτώση του εμπορικού πλεονάσματος όμως είναι φαινόμενα που μπορεί να δείχνουν υστέρηση της οικονομίας και ίσως θα έπρεπε να εξεταστούν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή τη λήψη αποτελεσματικότερων και πιο ισχυρών μέτρων για την ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο μετά από μια σταθερή άνοδο τους πρώτους μήνες του 2021, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Μάριο λόγω της πτώσης των εξαγωγών.
Η στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, δήλωσε πως οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, έναντι του 2% τον Μάιο. Πρόκειται για την πρώτη επιβράδυνση από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση που εξέδωσε η Eurostat στις 30 Ιουνίου. Ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 0,9% τον Ιούνιο.
Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί αργότερα φέτος, αλλά κατέστησε σαφές ότι η άνοδος αποδίδεται κυρίως σε έκτακτους παράγοντες καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τη χειρότερη φάση της πανδημίας. Οι ενεργειακές τιμές συνέβαλαν με 1,16% στο συνολικό ποσοστό πληθωρισμού του 1,9%.
Υποχώρησε το εμπορικό πλεόνασμα το Μάιο
Σε άλλη ανακοίνωση, η Eurostat ανέφερε ότι το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης κατέγραψε μικρότερο πλεόνασμα τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.
Τον Μάιο, η Ευρωζώνη εξήγαγε αγαθά αξίας 188,2 δις ευρώ ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 180,7 δις ευρώ, εμφανίζοντας πλεόνασμα 7,5 δις ευρώ. Τον Απρίλιο, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 10,9 δις ευρώ, κυρίως εξαιτίας του μεγαλύτερου όγκου των εξαγωγών.